Gotene Tidning  
  Arkiv Annonsera Kontakt
 


 

 


”En fantastisk start”

Götene har svarat för en riktig scenförändring under höstens inledande matcher. På fyra matcher har laget gjort femton mål och plockat maximala tolv poäng.
-En fantastisk start naturligtvis, säger lagets nygamle tränare Rolf Johansson.


Senast blev det vinst i hemmamötet mot Gnosjö (2-1) efter att anfallaren Johan Karlsson avgjort på övertid.
-Vi gjorde en bra första halvlek där vi lika gärna kunde ha gjort något mål till. I andra hamnade vi för långt ifrån och fick för korta anfall vilket gjorde att vi fick börja jaga väldigt mycket.
Gnosjö kvitterade till 1-1 med drygt tio minuter kvar att spela men som så många gånger förr fick Götene alltså sista ordet.
-Det är naturligtvis en hel del flyt inblandat men samtidigt så har vi gott självförtroende vilket gör att vi kan gå för det i slutet av matcherna istället för att ta två steg bakåt, menar Rolf.
Götene hade en tuff vår med blott två vinster fram tills dess att dåvarande tränaren Andreas Gustavsson fick lämna sin post och blev ersatt av Rolf Johansson som tränat laget under de två föregående säsongerna. Sedan dess har det blivit fyra segrar på lika många försök och laget är numera på stabil mark i tabellen.
-Jag kände att vi behövde löpa lite mer utan boll och vi körde på ordentligt på träningarna under sommaren, som man kan se nu så har det gett resultat.
Härnäst väntar jumbon Habo IF på bortaplan och Götene siktar mot femte raka.
-De har inte gett upp trots att de ligger sist och alla matcher är tuffa. Vår huvudsakliga målsättning nu under hösten är att hålla oss borta från nedre kvalplatsen och sen får vi se vad som händer, säger Rolf.

Götene-Gnosjö 2-1
Mål Götene: Johan Karlsson

Övriga resultat från veckan som gick:

Dam:
Div 2
Sil-Holmalund akademi 2-5
Mål Sil: Anna Åkesson 2

Div 3
LHK-Valtorp 15-2
Mål LHK: Jennie Dahlqvist 7, Malin Linder 4, Lina Ander, Pernilla Olsson, Frida Karlsson, Mill Eriksen

Herr:
Div 4
Lundsbrunn-Tibro 3-2
Mål Lundsbrunn: Ali Idris 2, Abel Tsegay

Div 5
Kinne-Vedum-Valtorp 1-0
Mål Kinne-Vedum: Oskar Jacobsson

Ekedalen-Sil 3-2
Mål Sil: Glenn Persson, Fredrik Gustafsson

Div 6
Saleby-Trollekis 2-4
Mål Trollekis: Anton Gustavsson 2, Anders Johansson, Kevin Blomkvist

Källby-Järpås 1-2
Mål Källby: Johan Apell

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Fotbollsresultat vecka 18

Götene har det fortsatt tungt på hemmaplan, Lundsbrunn har fått upp ångan, Sil kryssar vidare och Trollekis toppar sexan. Här är resultat och målskyttar från helgens lokalfotboll.

Herr

Div 3

Götene-Habo 2-3
Mål Götene: John Eriksson, Robin Johansson

Div 4

Lundsbrunn-ENV 2-1
Mål Lundsbrunn: Noah Tesfaye, Fanus Desalegn

Div 5

Sil-Tymer 2-2
Mål Sil: Johan Månsson, Carl Nilsson

Div 6

Trollekis-Saleby 2-0
Mål Trollekis: Liam Allen, Max Frankén

Hangelösa-Örslösa/Söne 1-3
Mål Hangelösa: Carl Olofsson

Dam

Div 2

Sil-Ulvåker 2-1
Mål Sil: Klara Ahlström, Amanda Staberg


Fotbollsresultat vecka 17

Herr
Div 3

Götene-Hestrafors 3-3
Mål Götene: Robin Johansson, Martin Holmberg, John Eriksson

Div 4
Lundsbrunn-Ulvåker 0-0


Div 5
Sil-Borgunda 1-1
Mål Sil: Jesper Svensson

Jula-Kinne Vedum 2-1
Mål Kinne Vedum: Patrik Fahlgren

Div 6
Källby-Varnhem 3-0
Mål Källby: Christoffer Apell 2, Emil Andersson

Trollekis-Vinninga 4-3
Mål Trollekis: Anders Johansson 2, Albin Andersson, Jimmy Olsson

Dam
Div 2

Holmalund akademi-Sil 9-1

Div 3
Lundsbrunn/Hällekis/Kinne Vedum-Våmb 8-2
Mål LHK: Malin Linder 4, Jennie Dahlqvist 2, Malin Kall, Mill Eriksen
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Götene studsade tillbaka

Kinne-Vedum och Källby herr samt Sil och LHK dam fick alla jubla när lagens respektive serier sparkade igång under helgen. Götene såg dessutom till att revanschera sig efter förra omgångens poängtapp genom att besegra IFK Falköping på bortaplan.

Vind och kyla präglade helgens fotboll där merparten av de lokala lagen bockade av säsongens första seriematch.
I topptippade Götene, som tappade 2-0 till 3-3 med en man mer i första omgången hemma mot Alingsås, var det ett gäng revanschsugna lirare som klev ut på planen för att ta sig an IFK Falköping under fredagskvällen.
-Det var ingen som var nöjd med hur det såg ut i premiären, känslan var att alla i truppen tyckte det var ganska pinsamt. Vi visste att vi kan bättre och det var ett helt annat lag vi fick se i fredags, det syntes redan på uppvärmningen, säger Götene tränare Andreas Gustavsson.
Kraftiga vindar innebar att Götene la stort fokus på att hålla bollen nere på backen.
-Det var svårspelat men jag tycker att vi gör det riktigt bra i första halvlek, det var många bra uppspel och vi hotar hela tiden i djupet.
0-0 i paus följdes upp av Robin Johanssons förlösande ledningsmål i inledningen av andra halvlek.
-Efter det tappar vi spelet lite och släpper in Falköping i matchen. De har mer boll än oss men jag tycker ändå att vi har full kontroll bakåt, de flesta uppspelen sitter på huvudet på våra mittbackar och de lyckas inte skapa särskilt mycket.
0-1 stod sig också matchen ut och Götene kunde kamma hem säsongens första trepoängare.
-Det var riktigt skönt och nu ser vi fram emot helgens match, då ska vi visa även hemmapubliken att vi kan spela fotboll, säger Andreas med ett skratt.
Där väntar Boråslaget Hestrafors som gästar Västerby på lördag.

Storsegrar
Värt att notera från övriga matcher på herrsidan var att Kinne-Vedum och Källby imponerade stort i premiären. Båda lagen vann med 4-0 mot Töreboda respektive Kållandsö, matcher som kontrollerades från start till mål.
Sämre gick det för Sil, Lundsbrunn och Hangelösa som alla tappade viktiga poäng i täta matcher.

På damsidan gick både Sil och LHK (div 2 respektive div 3) som tåget. 4-1 och 6-1 slutade matcherna mot lokalkonkurrenterna Skara och Axvall.

Samtliga resultat och målskyttar från helgen matcher:

Herr
Div 3

IFK Falköping-Götene 0-1
Mål Götene: Robin Johansson

Div 4
Lundsbrunn-Falköpings FK 1-2
Mål Lundsbrunn: Noah Tesfaye Berhane

Div 5
Värsås-Sil 1-1
Mål Sil: Edgar Espinoza Bernal

Kinne Vedum-Töreboda 0-4
Mål Kinne Vedum: Patrik Fahlgren 3, Peter Dahlin

Div 6
Kållandsö-Källby 0-4
Mål Källby: Johan Apell 2, Christoffer Apell, Markus Olsson

Vinninga-Hangelösa 3-2
Mål HIF: Patrik Hultgren 2

Dam
Div 2

Sil-Skara 4-1
Mål Sil: Klara Ahlström, Anna Åkesson, Ebba Rådmark

Div 3
Axvall-Lundsbrunn/Hällekis/Kinne Vedum 1-6
Mål LHK: Jennie Dahlqvist 3, Malin Linder 2, Hanna Johansson

Johan Månsson
johan@gotenetidning.com 0709-215232
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Martin Karlsson drömmer
om Villas första SM-guld

Villa Lidköping går som tåget i Elitserien i bandy. Med tre omgångar kvar att spela stormar laget mot poängrekord och första elitserietiteln sedan seriesystemet gjordes om säsongen 07/08. I den stjärnspäckade truppen hittar man Lundsbrunnskillen Martin Karlsson, 21, som under de senaste säsongerna har lyckats jobba sig till en given plats på mittfältet.
-Man tänker inte så mycket på det när man är inne i det, men det är klart att det är häftigt att få lira med så duktiga spelare, säger han.


Karriären har pekat spikrakt uppåt för Martin Karlsson som för drygt fyra år sedan, i samband med P17-VM i Ryssland, berättade om sina framtidsdrömmar i Götene Tidning:
”Jag hoppas jag kan bli elitseriespelare någon gång i framtiden, chansen finns, det är upp till en själv att göra någonting av den”
Sagt och gjort. Redan samma år fick han chansen i a-laget och till säsongen 14/15 stod det klart att föreningen ville satsa på Martin som erbjöds juniorkontrakt.
-Det var fantastiskt, ett stort mål som infriades, bara det att slippa köpa egen utrustning var en frihet, förklarar han.
Martin kombinerade inhopp i a-laget med spel i Villas framgångsrika J20-lag och bandylivet gick som på räls. Det var först i samband med uttagningen till P19-VM 2015 som han fick uppleva sin första stora motgång.
-Jag hade fått vara med när jag var ett år yngre men efter ett förbundskaptensbyte blev jag nobbad när det var ”mitt år”. Jag blev helt knäckt men såhär i efterhand kan jag känna att det gav mig en hel del tändvätska.
Villas J20-lag tog SM-silver samma år och säsongen 15/16 kom det stora genombrottet på seniornivå.
-Jag var inställd på en liknande säsong som året innan, med träning i a-laget fast att J20 fortfarande skulle vara mitt huvudsakliga lag.
Så blev det inte. Villas tränare Johan Sixtensson visade redan under försäsongen att han ämnade ge Martin ett allt större förtroende.
-Vi hade lite skador i början och när jag fick spela gick det väldigt bra, när alla sen kom tillbaka så blev jag helt enkelt kvar.
Martin fick ordentlig revansch för landslagsnobben när han under 2016 fick en plats i U21-landslaget trots att han på nytt var ett yngre än de flesta av sina lagkamrater. Laget lyckades till råga på allt gå hela vägen i VM i finska Varkaus och Martin fick för första gången uppleva känslan att bli världsmästare.
-Det var mäktigt att få vara med om.
Säsongen i Villa blev också, som bekant, mycket framgångsrik. Efter genomgående lysande spel under hela grundserien och slutspelet hade många Villafans stora förhoppningar på att laget skulle ro hem det första historiska SM-guldet i finalen på Tele2 Arena. Västerås skulle emellertid visa sig bli för svåra och ett moloket gäng tvingades åka hem till Lidköping med en silvermedlaj runt halsen.
-Vi var riktigt bra och trodde verkligen att det skulle räcka hela vägen. Tyvärr kändes det som att vi blev tagna av stundens allvar, Västerås hanterade situationen bättre, menar Martin vars besvikelse - i motsats till flera av hans lagkamrater - lade sig förhållandevis snabbt.
-Jag var 19 år, hade precis slagit igenom och kände väl någonstans att jag kanske kommer få chansen igen, det var nog tyngre för vissa andra, menar han.

”En tröskel att ta sig över”
Efter säsongen var Martin ett hett villebråd på spelarmarknaden. Trots intresse från andra klubbar var en fortsättning i Villa i slutändan det enda aktuella alternativet.
-Jag hade fått chansen i ett av Sveriges bästa lag, det hade varit idiotiskt att byta, resonerar han.
Att gå från juniorbandy till att kampera tillsammans med världsstjärnor som Daniel Andersson och Johan Esplund har inneburit en resa med såväl fysiska som mentala utmaningar.
-Det har varit en tröskel att ta sig över, för ett par år sedan hände det att man inte såg fram emot träningarna om man säger så, jag visste att jag behövde prestera på min absoluta toppnivå för att hänga med och det innebar en hel prestationsångest. När man blir ordinarie ställs det helt andra krav på en och det kan vara ganska hårt klimat emellanåt, alla i laget är ju vinnarskallar ut i fingerspetsarna. Det är dock aldrig något som hänger med efteråt utan när man väl har duschat och bytt om så är alla vänner igen.
Att som egen produkt lyckats slå sig in i Villas stjärnspäckade trupp är också få förunnat.
-I år är vi faktiskt tre stycken men tidigare har det inte varit någon alls, jag tror att fansen tycker det är roligt med spelare från hemtrakten och har hört att det är folk från Lundsbrunn som har åkt och kollat bara för att jag spelar, det känns ju naturligtvis jätteroligt och det märks också att klubben är angelägna om att behålla de egenproducerade spelarna, säger Martin nyligen köpt lägenhet i Lidköping men än så länge bor kvar i föräldrahemmet i Ova strax utanför Lundsbrunn.
Att vara bandyspelare i Villa är också en annan sak än att vara bandyspelare på annat håll i landet. Laget har Sveriges överlägset högsta publiksnitt (3159 åskådare per match) och det närmast maniska intresset innebär såväl positiva som negativa inslag för spelarna.
-Vi spelar ofta fredagsmatcher och har vi vunnit går man gärna ut på stan och fikar under helgen, har vi däremot förlorat är det precis tvärtom. Det spelar ingen roll om vi gjort en bra match men inte lyckats vinna, det är bara resultatet som spelar roll hos fansen och vinner vi inte så får man höra det, säger Martin.

Landslagskapten
Gissningsvis har det kommit att bli en hel del cafébesök under det senaste halvåret. Med 17 vinster på 23 försök går laget för närvarande med stormsteg mot förstaplatsen i elitserien med tre omgångar kvar att spela.
-Vi började säsongen lite knackigt även om vi ändå lyckades vinna de flesta matcherna. Vändningen kom dagen innan nyårsafton då vi slog Sandviken på bortais, sedan dess har vi fått igång vårt lagspel igen och just nu känns det som att vi är riktigt bra, menar Martin.
Elitserien har just nu uppehåll för VM-spel där tre av Martins lagkamrater; Daniel Andersson, Martin Johansson och Jesper Eriksson, finns med. Själv lämnade Martin Sverige i veckan för spel i U21-landslaget där han enligt tidigare signaler från förbundskaptenen kommer att agera lagkapten i träningslandskamperna mot Finland.
-Tyvärr blir det inget U21-VM i år eftersom Ryssland inte ville vara med. Det känns väldigt tråkigt eftersom det är mitt sista år i ungdomslandslaget.
Kapten i ungdomslandslaget, en ordinarie plats i ett av Sveriges bästa lag och SM-guldet inom räckhåll. Vilka mål finns då kvar att nå?
-Drömmen är givetvis att en dag komma med i a-landslaget men jag vet att det är flera års hård träning kvar innan man kan nå dit, konstaterar han.

Ovisst i slutspelet
SM-slutspelet inleds i slutet av februari och efter fjolårets silver är förhoppningarna hos Villafansen större än någonsin.
-Jag förstår att många hoppas men det är fler lag som kan vinna i år än vad det var i fjol, Elitserien har nog aldrig varit såhär bra och oviss. Kvartsfinalen ska vi kunna ta oss vidare ifrån utan större problem men sen är det laget som har lyckats toppa formen som kommer att vinna.
Martin kombinerar i dagsläget sin bandykarriär med jobb som lärarvikarie på en skola i Lidköping. Tanken är att börja plugga i framtiden men just nu ligger allt fokus på bandykarriären.
-Jag är inte främmande för att flytta i framtiden men vill inte offra bandyn i Villa på några år framöver. Jag ser fram emot dagen vi tar guldet och den folkfest som lär bli i Lidköping. Det kommer vara sjukt häftigt.

Johan Månsson
johan@gotenetidning.com 0709-215232---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sil tvåa i SkLT-cupen


Under helgen avgjordes futsalturneringen SkLT-cupen i Skara. Götene-lagen stod för en mycket stark instats där Sil tog hem silvret, Hangelösa bronset och Lundsbrunn fjärdeplatsen.
Storfavoriterna och regerande mästarna Götene fick lämna turneringen i kvartsfinalen efter förlust i straffavgörande mot Lundsbrunn. Lundsbrunn förlorade i sin tur mot Sil i semifinalen (1-0). Hangelösa skrällde genom att slå ut Skara FC på straffar i kvartsfinalen och lyckades senare knipa bronset efter ännu ett straffavgörande mot lokalrivalen Lundsbrunn.
Kinne-Vedum och Hällekis/Trolmen fick lämna turneringen redan efter gruppspelet.
Sil, som slog ut ENV i kvarten och Lundsbrunn i semin, ställdes mot Ardala i finalen. Matchen blev en jämn och spännande drabbning där de sistnämnda lyckades sätta avgörande 2-1 med mindre än minuten kvar att spela.

SkLT-cupen
Final
Sil-Ardala 1-2

Match om tredjepris
Lundsbrunn-Hangelösa 2-3 efter straffar

Semifinaler: Ardala-Hangelösa 2–1, Sil-Lundsbrunn 1–0

Kvartsfinaler:
Hangelösa-Skara 5–3 efter straffar, Ardala-Varnhem 1–0, Lundsbrunn-Götene 3–2 efter straffar, Sil-ENV 1–0


-----------------------------------------------------------------------------------------


Götene vann Allianscupen


Götene IF försvarade sin titel i Kinnekullelliansens inomhuscup som avgjordes i helgen. Laget besegrade nystartade futsallaget GöteneChile med 2-1 i finalen.

Götene IF stod för en stabil insats under allianscupen som traditionsenligt avgjordes i Västerbyhallen under lördagen.
Man toppade grupp B där också nykomlingen ChileGötene gjorde sällskap till slutspel medan Sil och Hällekis/Trolmen fick lämna turneringen.
I grupp A tampades Lundsbrunn, Kinne-Vedum, Källby och Hangelösa om slutspelsplatserna där de två förstnämnda drog längsta strået.
Vände finalen
ChileGötene gjorde sedan processen kort med Lundsbrunn i semifinalen (3-0) medan drabbningen mellan Götene och Kinne-Vedum blev betydligt mer dramatisk.
0-0 efter både ordinarie tid och förlängning innebar straffläggning där Götene lyckades säkra finalplatsen.
Väl där bjöd ChileGötene upp till ordentlig dans. Redan i första minuten tog laget ledningen genom Andreas Ponce. Johan Karlsson fixade sedan kvitteringen för Götene innan nyförvärvet Kristoffer Andersson kunde fullborda vändningen och avgöra matchen med fyra minuter kvar att spela. Segern markerade Götenes andra raka titel i allianscupen.
Lundsbrunn såg till att plocka hem bronspengen efter klar seger (4-0) mot Kinne-Vedum i matchen om tredjepris.

Johan Månsson

-----------------------------------------------------------------------------------------


Lundsbrunn klara för fyran


Hangelösa ut, Lundsbrunn in. Efter att de förstnämnda tvingats starta om i sexan på grund av spelarbrist lämnade Västergötlands fotbollsförbund nyligen beskedet att det blir Lundsbrunns IF som norpar den vakanta platsen i division 4.
-Vi hade som målsättning att gå upp under 2017 så det var ingen som helst tvekan när vi väl fick frågan, säger föreningens ordförande Per Andersson.


Det var på Sörbovallen, mot just Lundsbrunn, som Hangelösa tidigare i höstas säkrade seriesegern i division fem norra och avancemang till fyran. Efter en mycket stark säsong hade laget lyckats med bedriften att gå från botten av division 6 till spel i division 4 på bara fyra år.
Bara tre månader senare hade all glädje dessvärre byts ut mot stor besvikelse. Laget har under hösten tappat flera viktiga kuggar och med en redan tunn trupp hade man till råga på allt inte lyckats knyta till sig mer än något enstaka nyförvärv. Föreningen såg inget annat val än att dra sig ur och börja om i sexan.

Oväntat
Eftersom serierna redan är satta skulle det visa sig att Lundsbrunn gynnades av sitt geografiska läge när det var dags att besätta den vakanta platsen i division 4. Trots att Skepplanda i samma kvalgrupp placerade sig bättre under höstens kvalspel så fick alltså de gulsvarta företräde. Föreningen ordförande Per Andersson förklarar att beskedet kom oväntat.
-Det är klart att vi hade spekulerat men det kändes som att det fanns flera olika alternativ för förbundet, jag personligen hade väl gissat på att platsen skulle gå till den bästa tvåan i division 5-serierna men så blev det alltså inte, säger han.
Per ser utfallet som rättvist eftersom laget kommer från samma serie som Hangelösa.
-Man kan ju se det som så att om inte Hangelösa hade spelat i vår serie så hade vi vunnit, nu får vår serie trots allt en plats i fyran.
Att laget skulle acceptera platsen rådde det ingen som helst tvekan om.
-Vår målsättning var att vinna serien i år och det hade varit likadant under 2017. Vi har som ambition att spela i division 4, det gick bara lite lättare än vad vi hade trott, säger Per.
Laget går in i försäsongsträningen med en närmast intakt trupp men Per medger att beskedet om uppflyttning gärna kunde ha kommit i ett tidigare skede.
-Då hade vi kanske sett till att jaga ännu fler nyförvärv och samtidigt också blivit mer intressanta för spelare utifrån, å andra sidan är vi väldigt nöjda med den trupp vi har.
Målet är nu att etablera sig som ett stabilt division 4-lag.
-Det blir en spännande utmaning och nu kanske vi får lägga om och snäppa upp vår försäsongsplan en aning. Det är stor skillnad på femman och fyran men det ska bli fantastiskt roligt.
Lundsbrunn senaste sejour i division 4 var mellan 2009 och 2010.
-Vi har inte hunnit med att ha något spelarmöte ännu men känslan är att alla spelare reagerade mycket positivt, det är träningsvilliga killar som är taggade för uppgiften.

Johan Månsson
johan@gotenetidning.com 0709-215232


-----------------------------------------------------------------------------------------


Dubbla förluster i kvalet

Dubbla förluster i helgen innebär att Götenes säsong är över samtidigt som Lundsbrunn har uppförsbacke inför helgens avslutande kvalomgång.

Götene var piskade att vinna med minst två måls marginal i returmötet hemma mot Vänersborg för att drömmen om division 2 skulle leva vidare. En dröm som fick ett abrupt slut efter att bortalaget satt dit dubbla ledningsmål redan efter knappa tio minuter.
-Vi ville ha första målet och satte hög press från start, tyvärr gör vi lite enkla misstag och så blev det som det blev, säger Götenes tränare Rolf Johansson.
Vänerborgs ruggiga effektivitet innebar också 3-0 efter dryga halvtimmen. I det läget krävdes sex mål framåt (!) för att ta Götene vidare till nästa kvalomgång.
-Det var tungt naturligtvis, de var väldigt distinkta när lägena dök upp och sex mål gör man inte hur lätt som helst, konstaterar han.
John Eriksson och Robin Johansson reducerade visserligen två gånger om i slutet av den första halvleken och väckte en liten, liten strimma hopp för Götene.
-Det gav oss trots allt lite energi och vi bestämde oss för att satsa allt framåt. Första 20 i andra var ganska bra och vi hade en del lägen men när inget resulterade så klingade pressen av.
Andra halvlek slutade mållös och trots den initiala besvikelsen kan Rolf Johansson sammanfatta en säsong över förväntan.
-Även om detta var bonusmatcher så vill man alltid vinna men tittar man bakåt så tror jag att både spelare och ledare är väldigt nöjda med säsongen, alla i laget har verkligen gjort det kanonbra.
Rolf lämnar nu över tränaruppdraget till Andreas Gustafsson (tidigare LFK Akademi) som kommer assisteras av Andreas Johansson (Sils IF).
-Det har varit två fantastiskt fina år här i Götene med Malmö-matchen och kvalspelet som två riktiga höjdpunkter. Nu ska det bli skönt att få ta det lite lugnt och kunna göra saker man inte annars kan göra på grund av fotbollen. Det är mycket jobb som inte syns och i dagsläget känner jag mig ganska mätt på fotbollen, man ska aldrig säga aldrig men just nu känns det som att detta var mitt sista tränaruppdrag. avslutar Rolf.

Götene-Vänersborg 2-3 (2-3)
Mål Götene: John Eriksson, Robin Johansson

Lundsbrunn inledde under helgen kvalspelet till division 4 hemma mot Göteborgslaget Skepplanda. Likt Götene var Lundsbrunn inte riktigt på tårna från start och efter knappa halvtimmen hade bortalaget skaffat sig en rättvis tvåmålsledning. De gulsvarta tog sig emellertid i kragen och kom så småningom in i matchen. Närmast en reducering innan paus var Yonas Tsegay som fick se sin nickskarv från nära håll räddas av bortakeepern med minsta möjliga marginal.
Andra halvlek blev en jämn historia där Lundsbrunn försökte jobba sig uppåt men hade svårt att skapa de riktigt heta målchanserna. Mitt i den mest intensiva forceringsperioden blev utgångsläget än tuffare då Skepplanda satte 3-0 på straff med tio minuter kvar att spela. Där och då såg avancemanget till fyran ut att vara långt borta men Alexander Hambäck och Niklas Hedström lyckades i sista stund tråckla in två livsviktiga reduceringsmål vilket innebär att hoppet fortfarande lever inför helgens avslutande kvalomgång borta mot Främmestad.
Förutsättningarna? Vinner Lundsbrunn med två mål eller mer gör laget seriekollegan Hangelösa sällskap till fyran.

Lundsbrunn-Skepplanda 2-3 (0-2)
Mål Lundsbrunn: Alexander Hambäck, Niklas Hedström

Johan Månsson

----------------------------------------

Hangelösa vann femmanHangelösa gjorde vad som krävdes. Via 0-0 mot Lundsbrunn säkrade laget seriesegern och ett historiskt avancemang i division 4.
-En känsla av tillfredställelse, vi har lyckats nå målet vi haft under hela säsongen, säger lagets tränare Jörgen Sjöberg.

Det var onekligen bäddat för ett riktigt drömscenario då Hangelösa gästade tabelltvåan och lokalrivalen Lundsbrunn på ett soldränkt Sörbovallen i lördags.
-Det kändes som vi var lite tagna av stundens allvar, säger Jörgen Sjöberg, tränare i Hangelösa.
En poäng skulle räcka för att göra försprånget i tabelltoppen ointagligt men ett stirrigt Hangelösa fick se hemmalaget ta tag i taktpinnen.
-Det har varit lite nervöst under de senaste matcherna och istället för att spela som vi säger att vi ska göra trillar vi in i en falsk trygghet där vi slår långbollar istället för att spela på backen.
Lundsbrunn hade bland annat en nick i ribban och var närmast ledning före paus.
-I andra tycker jag att det jämnar ut sig, vi slänger in Fredrik ”Frippe” Larsson som sätter fart på spelet och jag tycker att det är vi som har flest chanser att avgöra.
Några mål blev det emellertid inte - ett faktum som spelade mindre roll för Hangelösa som kunde plocka fram guldhattarna och brista ut i ett vilt segerfirande.
-En stor lättnad, jag tycker oavgjort var ganska rättvist sett till matchen som helhet.
Hangelösa säkrade därmed seriesegern i division fem norra med två matcher kvar att spela.
-En tabell ljuger ju aldrig och vi trodde ju redan från start att vi skulle ha goda chanser att vinna serien.
Med ett facit på blott 14 insläppta mål på 20 matcher lyfter Jörgen fram defensiven som årets stora nyckel till framgång.
-När Andreas Nyblom bröt benet i våras trodde jag att det skulle bli tufft, vi förlorade en viktig dimension i vårt spel och han har varit svår att ersätta, lyckligtvis har vi stängt igen bakåt och vår backlinje med Markus Sundén i spetsen har vunnit serien åt oss.
Nu väntar nya utmaningar för Hangelösa i division 4.
-Det kommer bli något att bita i, menar Jörgen.
-Flera av de äldre spelarna kommer nog att lägga av. Träningsfliten har inte varit på topp under året så det krävs att det kommer in ett gäng nya, hungriga spelare.
Fram tills dess får laget från Skogevi njuta av känslan av att ha vunnit division fem - en helt unik bedrift i föreningens 82-åriga historia.
-Det är klart att det var speciellt för flera i föreningen att få vinna i Lundsbrunn, särskilt de som varit med länge. Det känns roligt att kunna glädja dem på det här sättet, menar Hangelösas guldtränare.


Hangelösa-Lundsbrunn 0-0

Johan Månsson

--------------------------------------------------------------------------------------

Läget inför slutspurten

September har anlänt och och de lokala fotbollstabellerna börjar spetsa till sig. Vi sammanfattar läget och tar en titt in i spåkulan.

Herr - Div 3
Efter förra veckans bakslag mot bottenlaget Mariestad är Götene åter på banan i kampen om en kvalplats till division 2. I en blåsig, chansfattig och tämligen avslagen match hemma mot Ulricehamn såg Johan Karlsson - med matchens prestation och dagens enda mål - till att publiken fick valuta för entrépengen och att hoppet för hans Götene fortfarande lever.
Stor dramatik att vänta när Götenes öde avgörs i de två nästkommande derbymatcherna mot Tidaholm och Falköping innan laget rundar av mot bottenlagen Borås och Tibro.
GT:s kristallkula: Tabelltoppen är jämn, Götene slutar trea och missar kval med minsta möjliga marginal.

Div 5
I den östra femman tuffar ett orubbligt Hangelösa vidare mot serieseger. Laget har visserligen inte riktigt samma frejdiga offensiva förmåga som tidigare säsonger men med blott 13 insläppta på 17 matcher vore det märkligt om man befann på annat håll än högst upp i tabellen. I helgen avfärdade man enkelt nästjumbon Tymer (3-0) och med fyra matcher kvar att spela har man sex poäng och ett gäng plusmål till godo på tvåan Fagersanna.
Även Lundsbrunn ser ut att få en rolig avslutning på säsongen. Helgens poängtapp mot Ekedalen (1-1) kan visa sig bli dyrbart men till skillnad från föregående säsonger ser laget ut att ha skakat av sig ovanan att slå av på takten under hösten. Efter flera års kamp i toppskiktet av femman har laget gjort sig förtjänt av en kvalplats - mycket talar för att så blir fallet.
Sil spelade bort sin chans att blanda sig i den absoluta toppstriden efter förlusten mot Valtorp i förra omgången. I helgen blev det en bekväm seger hemma mot Väring (4-0) och även om laget får finna sig i att harva runt i ingenmansland under resten av säsongen så talar spelschemat för att man ska kunna nå en respektabel tabellplacering när serien sammanfattas i oktober.
GT:s kristallkula: Hangelösa håller för trycket och säkrar seriesegern med bekväm marginal. Lundsbrunn får kvala till fyran tack vare bättre målskillnad än Fagersanna. Sil klättrar på slutet och slutar fyra.

Div 6
Kinne-Vedum fortsätter gå som en ångvält genom Lidköpingssexan. I helgen blev det seger i den viktiga toppmatchen borta mot Axvall (2-1) och allt, precis allt, talar för att laget får smälla korken på champagneflaskan efter matchen mot Hällekis/Trolmen nu på fredag.
Just Hällekis/Trolmen får med facit i hand betraktas som säsongens besvikelse. Laget ligger för närvarande åtta i Lidköpingssexan och kommer trots ett fördelaktigt spelschema i september få svårt att klättra i tabellen. Man har en hel drös uddamålsförluster i viktiga matcher att skylla för det faktumet.
Källby har presterat aningen bättre men har samtidigt haft svårt för att hitta flyt och jämnhet under säsongen som helhet. Lager kommer av allt att döma få tampas med Kållandsö om femteplatsen i seriens sista omgångar.
GT:s kristallkula: Det krävs inget medium för att lista ut hur Lidköpingssexan kommer sluta. Kinne-Vedum tar hem seriesegern, Källby slutar femma och Hällekis/Trolmen tar sig förbi Rackeby och blir sjua.

Dam - Div 2 och 3
Inför säsongen tippade många att resan nedåt i divisionerna skulle fortsätta - Sil ville dock annat och efter helgens triumf hemma mot Skultorp (3-0) ska det till en riktig härdsmälta för att laget ska missa nytt kontrakt.
Det unga kombinationslaget Kinne-Vedum/Lundsbrunn/Källby går en ljus framtid till mötes. Topplagen Norra Fågelås och Ulvåker har varit närmast omutliga säsongen igenom men där bakom har man cementerat sig på en stabil tredjeplats, en imponerade bedrift för laget som gör sin första säsong i seriespel.
GT:s kristallkula: Sil säkrar kontraktet i praktiken och klättrar upp på en sjätteplats redan i nästkommande omgång, en placering laget håller säsongen ut. K-vif/Lunds/Källb går rent igenom säsongens avslutande matcher och slutar trea med god marginal ned till fyran Axvall.Så har de lokala lagen
skött sig under vårsäsongen

Dags för sommaruppehåll och vi tar i vanlig ordning tillfället i akt med att ta pulsen på de lokala fotbollslagen. Vilka har imponerat? Vilka har gjort precis vad som förväntats? Vilka tvingas ligga i hårdträning under sommaren för att ha möjlighet att rädda hedern till hösten? Håll till godo.

Götene IF
I likhet med fjolåret var Götene ett lag som inför säsongen var svårt att sätta förväntningar på. Laget har onekligen av kvalité att tillgå och en högstanivå att räkna med, samtidigt brottas man - återigen - med truppens bredd. Skulle det räcka till att kunna skaka topplagen i denna tuffa division 3-serie? Skulle det rentav kunna bli kamp runt nedflyttningsstrecket? Ingen visste var ribban skulle sättas men med facit i hand kan man inte vara annat än positivt överraskad. Med fingertoppskänsla på nyförvärvsfronten, egna produkter som fått chansen och levererat samt en rejäl skopa Götenementalitet har man med all önskvärd tydlighet visat att man är ett lag att räkna med. En tredjeplats i tabellen bådar för en högintressant höstsäsong. Mycket väl godkänt.

Hangelösa IF
Framgångssagan fortsätter. Laget som på bara några års tid gjort en resa från den absoluta botten i division 6 till toppstrid i femman har i linje med förhandstipsen tagit täten i den östra femman. Trots en lövtunn trupp (tränare Jörgen Sjöberg, 54 år, har själv fått göra inhopp) har man tack vare en urstark startelva gjort processen kort med de flesta seriekonkurrenter. Laget har redan gjort ett miniryck i tabelltoppen och ser ut att gå med stormsteg mot skumpa och guldhattar. Bara skador och avstängningar kommer kunna stoppa laget från att ta steget upp i fyran. Mycket väl godkänt, så klart.

Lundsbrunns IF
Trots ett helt gäng tunga spelartapp inför säsongen har Lundsbrunn lyckats hålla huvudet högt. I den jämna östra femman där alla slår alla har Lundsbrunn visat sig stå stadigt på jorden och med en tredjeplats i famnen har man alla möjligheter att ro hem ännu en topplacering. Gapet upp till Fagersanna och Hangelösa har å andra redan blivit oroväckande långt och laget har en vana att prestera sämre under hösten, kommer Lundsbrunn hålla hela vägen in i kaklet? Hursomhelst, väl godkänt så långt.

Sils IF
Med fem raka förluster i serieinledningen var Sil på god väg mot degraderingshot och det mest solklart underkända betyget av samtliga lokala lag. Efter krysset mot Valtorp i omgång sex vände laget istället 180 grader och har sedan dess tagit fem raka trepoängare. En imponerade målproduktion och den smått fantastiska uppryckningen gör att laget laget kommer undan med knappt godkänt.

Kinne-Vedums IF
Ett favorittippat Kinne-Vedum hade pressen på sig men har inte visat minsta tecken på att darra på manschetten. Nio vinster på nio försök, 32 baljor framåt och bara 10 mål i baken. Det är svårt att hitta minsta negativa vinkel på Kinne-Vedums vårsäsong och serieseger är vid det här laget knappt spelbart. Mycket väl godkänt it is.

Hällekis/Trolmen
Kombinationslagets tabellrad är en märklig läsning. 30 pytsar framåt, plusstatistik på 17 mål och en skytteligaledare i laget doftar serieledning lång väg. Ändå har laget lyckats förlora nästan lika många gånger som man klivit av planen med full pott. Med fem vinster och fyra förluster är laget parkerat på en fjärdeplats, en prestation som ändå kan betraktas som klart godkänd.

Källby IF
Efter en lysande säsongsinledning med tre raka vinster fick Källby pyspunka och föll från toppen till den nedre halvan i division 6 Lidköping. Avståndet till topplagen är redan oroväckande långt och de blåvita ser ut att få spendera höstsäsongen i ingenmansland. De flesta hade nog högre förväntningar på Källby som kvitterar ut vårterminens enda underkända betyg.

Sils IF dam
Unga Sil hade förhandstipsen mot sig i den östra damtvåan. När serien vänder kan man konstatera att laget har lyckats plocka ett par meriterande vinster samtidigt som man har misslyckats med att kunna rycka från den absoluta botten. Laget ligger på nedflyttningsplats men har alla chanser att kravla sig över strecket om nerverna står pall till hösten. Ska det kunna hända måste man emellertid råda bot på målskyttet, blott nio mål på nio matcher håller inte om man ämnar undvika degradering. De låga förväntningarna gör att laget klarar sig med knappt godkänt, men det är på håret.

Kinne-Vedum/Källby/Lundsbrunn
Även nysatsande Kinne-Vedum/Källby/Lundsbrunn har ställt ett ungt lag på benen i den östra trean. Laget hade inför säsongen inga större ambitioner att tillhöra toppen men kan belåtet konstatera att man håller måttet har framtiden för sig. Hoppet upp till toppduon Norra Fågelås och Ulvåker är visserligen stort men där bakom har K-V/K/L tagit täten med 15 poäng och klart bättre målskillnad än lagen nedanför. Ge truppen ett år till och vi har med stor sannolikhet ett lag som tampas om en plats i tvåan. Mycket väl godkänt.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------


Götene skuggar täten

Götene IF vägrar släppa taget om topplagen i den mellersta trean.
Efter delad pott mot IFK Falköping i helgen har laget parkerat på en fjärdeplats i tabellen.

Götene stod för en stabil insats borta mot ett formstarkt IFK Falköping med fyra raka segrar i bagaget. Efter att hemmalaget tagit ledningen med ett drömmål på frispark i minut 25 utjämnade Johan Karlsson på straff strax innan paus.
Andra halvlek blev en öppen historia där båda lagen hade flera lägen att avgöra. 1-1 stod sig dock matchen ut och Götene har därmed fortfarande chansen att haka på toppstriden inför sommaruppehållet med fyra poäng upp till andra- och tredjeplacerade Holmalund och Falköping.
Härnäst väntar Borås AIK på bortaplan nu på lördag.

Götene-Falköping 1-1
Mål Götene: Johan Karlsson (straff)

I övriga lokala serier bjöds det på blandade insatser. En prestation av det mer imponerade slaget svarade Hällekis/Trolmen för när de besegrade bottenlaget Varnhems IF med hela 9-0. I sexan vann även Kinne-Vedum med 3-2 mot Örslösa/Söne, laget befäster därmed sin serieledning och har ett fläckfritt facit med sju vinster på sju försök. Källby å andra sidan har nu fyra raka matcher utan poäng, senast en blytung förlust borta mot Trässberg (1-3) där hemmalaget avgjorde med två mål i slutminuterna.
I femman var serieledande Hangelösa nära att åka på en ordentlig plump i protokollet hemma mot Norra Fågelås - först på övertid kunde laget trycka in segermålet 2-1 på hörna. Sil i samma serie har vaknat till liv efter en bedrövligt säsongsinledning och tog sin fjärde raka seger borta mot Vinninga, även där visade resultattavlan 2-1 till Götenelagets favör.
I den östra damtrean åkte Kinne-Vedum/Källby/Lundsbrunn på en tung uddamålsförlust borta mot Våmb (2-1). Laget ligger trots bakslaget kvar på en tredjeplats i tabellen.

Helgens resultat:

Hangelösa-Norra Fågelås 2-1
Mål Hangelösa: Peter Linde, Fredrik Larsson

Vinninga-Sil 1-2
Mål Sil: Jesper Svensson, Andreas Johansson

Kinne-Vedum-Örslösa/Söne 3-2
Mål K-V: Patrik Dahlin, Philip Andersson, Daniel Lindh

Varnhem-Hällekis/Trolmen 0-9
Mål H/T: Erik Jonåker 5, Max Frankén 3, Christoffer Frostemark

Våmb-K-V/Källby/Lundsbrunn 2-1
Mål K-V/K/L: Jennie Dahlqvist

 

-----------------------------------------------------------------------------------

Vem vill vara domare?

SVT-sporten gjorde under förra veckan en intressant granskning av den landsomfattande domarbristen.
Fotboll var i fokus men det dystra fenomenet drabbar all lokal idrott i allmänhet och lagsporter i synnerhet. Frågan är lika aktuell i Götene kommun med omnejd som i övriga Sverige och senast förra helgen aktualiserades problemet då premiärmatcherna i division 5-fotbollen fick spelas utan linjedomare. Det som lyftes i SVT:s djupdykning och vad som också oftast uppmärksammas lokalt är den akuta bristen i representations- och reservserier. Minst lika bekymmersamt är det naturligtvis på pojk- och flicknivå. Konsekvenserna blir stora både för föreningarna och domarna själva, men vad är egentligen orsaken?
Dåligt betalt? Bristande intresse? Knappast. Domarna skräms iväg, på seniornivå av hetsiga spelare och på ungdomsnivå av, i huvudsak, aggressiva föräldrar och ledare.
Kampsport är ett lysande exempel på idrott där respekt för domaren präntas in i utövarnas medvetande från första stund. Även när adrenalinet pumpar och vinnarskallen slår till är det ens egna insats som är i fokus och ingenting annat.
I lagsporter som fotboll, ishockey, bandy och handboll är normerna helt annorlunda. En till vardags snäll, duktig, smart och ödmjuk människa kan kliva in på en idrottsplan och plötsligt bete sig som om mänskligheten inte gjort några intellektuella framsteg sedan järnåldern. Majoriteten sköter sig naturligtvis, men ingen höjer det minsta på ögonbrynen när någon kliver över gränsen, i lagidrottens värld ”hör det till spelet”.
Att kliva ut och göra sitt jobb samtidigt som fullvuxna män och kvinnor (även om de senare generellt sett sköter sig avsevärt bättre) skriker, gormar och förklarar vilken j*vla sopa man är skulle få de allra flesta att kasta in handduken oavsett sysselsättning. Det är bara att applicera beteendet i vilken annat socialt sammanhang som helst för att inse hur absurt det egentligen är.

Grunden för en säkrad framtid på domarsidan bör läggas i samband med att junior- och seniorspelare ställer upp och dömer några ungdomsmatcher om året i sin egna förening. Förhoppningsvis kan spelarna se en tjusning i uppgiften för att sedan fortsätta domarkarriären på seniornivå i framtiden.
Istället sänker segervissa ledare och föräldrar alltför ofta de förhoppningarna i sank. Minns själv när man klev ut för att döma P10-matcher i fjortonårsåldern och efteråt satt gråtfärdig i omklädningsrummet sedan ett gäng ledare och föräldrar förklarat att man minsann inte tagit ett enda korrekt beslut. Det handlar naturligtvis om en klar minoritet även här - men det räcker för att släcka intresset hos de flesta.
21 av totalt 24 domardistrikt i Sverige saknar domare och räknar med att man i framtiden kommer tvingas ställa in matcher. Det krävs en attitydförändring på bred front för att få utvecklingen att vända.

***

De lokala fotbollsserierna har kommit ur startgroparna och Götene IF fortsätter att imponera. I helgen blev det seger (2-0) borta mot Åsarp/Trädet och laget skuggar toppen inför nästa veckas möte mot seriefavoriten Vårgårda.
Kinne-Vedum och Hällekis/Trolmen har gjort sina första matcher för året. De senare förlorade överraskande borta mot Kållandsö (2-4) medan K-Vif tog tre sköna poäng borta mot Varnhem (3-1). Noterbart är att Varnhem gjorde matchens enda spelmål, Kinne-Vedum satte tre (!) straffar. I samma serie tog Källby andra raka segern och toppar därmed tabellen efter två spelade omgångar. Division fem-gängen Sil och Lundsbrunn samt damerna i Sil och Lundsbrunn/K-V/Källby åkte alla på tunga förluster.

Helgens resultat:
Herr:
Åsarp/Trädet-Götene 0-2
Mål Götene: Christoffer Apell, Mikael Mörk

Jula-Lundsbrunn 4-2
Mål Lundsbrunn: Jesper Falk, Fanus Desalegn.

Sil-Ekedalen 0-1

Hangelösa-Väring 4-0
Mål Hangelösa: Andreas Nyblom 2, Peter Linde, Goran Pupcevic

Kållandsö-Hällekis/Trolmen 4-2

Varnhem-Kinne-Vedum 1-3
Mål K-V: Anton Istrefi, Anton Svensson, Jim Larsson

Källby-Rackeby 2-1
Mål Källby: Markus Olsson, Rickard Nylander

Dam:
Skara-Sil 4-0

Lundsb/K-V/Källby-Norra Fågelås 1-2
Mål: Jennie Dahlqvist

-----------------------------------------------------------------------------------

Defensiven blir Götenes styrka i år

Efter en till stora delar övertygande försäsong sparkar Götene IF igång serien borta mot IFK Skövde nu på fredag. Tränare Rolf Johansson tror och hoppas att laget kan nå en högre tabellplacering än fjolårets femteplats.
-Vi är oerhört svårforcerade bakåt, offensivt är det fokus på långa anfall och att skapa fasta situationer, det är där vi är som bäst, säger han.


Efter idel segrar under inledningen av försäsongen har Götene IF åkt på två raka plumpar - 2-3 mot division 5-laget Grolanda i DM och 0-1 i helgens genrep mot Vänersborg. Rolf Johansson menar ändå att han är nöjd med förberedelserna i stort och kan konstatera att tryggheten blir lagets styrka 2016.
-Vi valde att inleda mot lite lättare motstånd i och fick upp självförtroendet efter stabila segrar. När vi sedan mötte vassare lag som Skövde och Skoftebyn gjorde vi riktigt bra insatser där vi framför allt var väldigt trygga defensivt. De två sista matcherna tar vi däremot inte riktigt jobbet som krävs och ska man se någon fördel i det så är det att spelarna märker att inget gör sig av sig självt. Vi kom ner på jorden lite och förhoppningsvis kan vi höja oss ett snäpp nu när serien kör igång.

Fjolårets försäsong blev till stor del sönderhackad av skador och sjukdomar i truppen. Till skillnad från då menar Rolf att laget har hunnit spela ihop sig ordentligt.
-Det har varit betydligt bättre och vi har framför allt hittat en säkerhet i defensiven. Offensivt behöver vi jobba med att få fast bollen på motståndarnas planhalva och se till att jobba till oss så mycket hörnor och frisparkar som möjligt, vi vet att vi är bra på fasta och det gäller att utnyttja det.

I fredagens premiärmatch väntar IFK Skövde på bortaplan. Hur går tankarna?
-Det kommer bli en tuff match och de lär säkert vara med uppe i toppen. Bortsett från skador på John Eriksson och Edvin Berntsson kommer vi med fullt lag och det känns bra. Spelidén ligger kvar som tidigare med fokus på hårt arbete och så länge vi tar jobbet är vi oerhört svårforcerade, det gäller bara att hitta lägena framåt.

Vilka spelare blir extra viktiga i år?
Våra yttermittfältare Johan Karlsson och Robin Johansson kommer bli väldigt viktiga. Vi behöver spelare som kan slå ut sin gubbe om vi ska lyckas framåt och där har de en viktig roll.

Inför säsongen tappade Götene viktiga stöttepelare som Viktor Berntsson och Patrik Dahlin men har fått in nytt blod i form av mittfältarna Martin Holmberg och John Eriksson samt målvakten Richard Hägg.
-Killarna har kommit in jättebra i laget och kommer alla bli viktiga i år. Vi har ett starkt lag men precis som i många föreningar så är det lite tunt med spelare som är med och kämpar om de sista platserna i truppen, det är så det ser ut i de flesta lag nuförtiden.

Fjolåret slutade med en femteplats. Vad är målsättningen 2016?
-Vi har sagt att vi siktar på att vara bättre än i fjol. Får vi bara en bra start och håller oss friska ska vi kunna fixa en topp fyra-placering. Att sia om serien är svårt då det är många nya lag som vi inte vet så mycket om. Vi slipper många av Göteborgslagen som normalt sett är väldigt starka men vi behöver några omgångar innan vi vet var motståndarna står. Vårgårda är väl bäst av de lagen som är kvar sedan i fjol och de lär säker vara med och tampas om seriesegern.

Götene inleder säsongen borta mot IFK Skövde på fredag kväll.

Johan Månsson
johan@gotenetidning.com 0709-215232


Folkfest när Malmö gästade Götene


Trots förlust med 0-5 var det glada tongångar i Götene IF efter söndagens upphaussade match mot Malmö FF. Publikrekordet från 1963 flög all världens väg när 4063 (!) personer tog sig till Västerby IP i det kyliga men vackra novembervädret.
-Det var otroligt häftigt, en fantastisk inramning, säger Götenes lagkapten Patric Norismaa.

Att ett svenskt lag i Champions League samtidigt tävlingsspelar mot ett division 3-gäng är enligt uppgifter en helt unik händelse i svensk fotboll. Med andra ord var det idrottshistoria som utspelades på Västerby IP i söndags och slutresultatet 0-5 får under de förutsättningarna ses som ett klart godkänt resultat för Götene.
-Det är inte katastrof på något sätt, jag tycker vi gör en fullt godkänd laginsats sett över hela matchen även om det var en del olyckliga individuella misstag, säger Götenes lagkapten Patric Norismaa.
Förhoppningarna om att kunna skaka fjolårets svenska mästare sköts i sank tämligen omgående.
-Vi hade sagt att vi skulle göra allt för att hålla nollan första kvarten, tyvärr gick det inte riktigt vägen, konstaterar han.
0-1 kom nämligen redan efter knappa minuten...
-De satte stenhårt tempo direkt, kommer runt på högerkanten och efter lite trassel i straffområdet kan de slå in en retur, det var lite tungt.
Just spel mellan mitt- och ytterback var Malmös primära anfallstaktik. Gång på gång försökte man komma runt på kanten och få till inspel i målområdet.
Trots att Malmö kom till spel med bästa möjliga lag var det emellertid inte tal om uteslutande spel på Götenes planhalva. Någon gång emellanåt lyckades hemmalaget sticka upp och en kvart in i matchen hade lagen haft lika många avslut på mål. Skillnaden var att två av Malmös försök gick över mållinjen... Vladimir Rodic satte sitt andra för dagen i minut 10 efter en situation snarlik förstamålet.
-Återigen är det lite halvtarvligt i straffområdet, det var synd eftersom jag tycker att vi gör det ganska bra annars, säger Patric.
Malmös offensiv, med bland andra landslagsmeriterade Tobias Sana och Jo Inge Berget, visade stundtals prov på fint kombinationsspel men hade ändå vissa problem att skapa rena målchanser. Götenes defensiv tragglade på och stoppade det mesta innan Peter Stjerna i Götenemålet tvingades gripa in. Ställningen 0-2 såg också ut att stå sig halvleken ut - men Jo Inge Berget ville annat. Norrmannen vred och vände strax utanför straffområdet innan han lossade bössan och satte matchens snyggaste mål rakt upp i krysset.
-Tungt att släppa in det precis före paus, det hade varit skönt att bara ha två mål upp i andra, menar Norismaa.

”Vi krigar i 90 minuter”

Målet såg till att Malmö kunde pusta ut och andra halvlek blev i ärlighetens namn en ganska sömnig tillställning.
-De går ned i tempo och ville väl inte anstränga sig i onödan, jag tycker ändå att vi gör det bra även om vi får jaga boll nästan oavbrutet.
Både Malmö och Götene såg till att göra alla sina tre byten och precis som i första var det bortalaget som trillade boll samtidigt som Götene som försökte sticka upp när tillfälle gavs.
-Vi krigar i 90 minuter men man får inget gratis mot ett sånt här lag, säger Patric.
En nick från Johan Karlsson bara någon centimeter ovanför ribban var Götenes hetaste chans i andra men istället för reducering kunde Malmö utöka med både fyran och femman strax innan slutsignalen.
-Att de skulle göra något mål i andra räknade man väl med, men det kändes ändå lite tråkigt när det kom på slutet.
Trots storförlust kunde Götenes spelare sammanfatta en match som på många sätt blir ett minne för livet.
-Det var inga dystra miner i omklädningsrummet efteråt, vi var trots allt ganska nöjda med hur vi genomförde matchen och framför allt var det otroligt häftigt att så många kom och tittade, skitkul att vi slog rekordet.
Nu väntar en avslutande träning för Götene innan det blir ett välförtjänt uppehåll efter en sällsynt lång säsong.
-Välbehövligt, den här matchen har slitit både fysiskt och mentalt, det ska bli skönt att släppa fotbollen ett tag och ladda om för nästa säsong, säger kapten Norismaa.

------------------------------------------------------------------------------------


Dramatik i rallycross och fotbollskval

Rallycross-VM går mot sitt slut och Timmy Hansen närmar sig totalledaren Petter Solberg med stormsteg. Ett avstånd som för bara tre tävlingar såg närmast ointagligt ut är nu plötsligt fullt realistiskt att ta in. Ha i åtanke att Timmy (trots att han onekligen har synnerligen höga krav på sig själv) kan köra utan någon större press på axlarna då han har många år kvar i världseliten och lär få många fler chanser att knipa ett VM-guld. För att få perspektiv på saker och ting kan man jämföra med pappa Kenneth som tog sitt första EM-guld (av fjorton) som 29-åring. Timmy är 23.
41-åriga Petter Solberg å andra sidan lär med största sannolikhet närma sig slutet av sin professionella karriär. Den tidigare rallyprofilen har en imponerade meritlista men känner säkert en rejäl press inför helgens tävlingar i Italien. Att kamma hem ytterligare en titel lär vara av högsta vikt för Solberg för att han ska kunna avsluta karriären med råg i ryggen. Med Hansens nuvarande form lär det rutinen till trots det vara en nervös norrman på startlinjen i helgen. Att jaga är alltid lättare än att vara jagad och Solberg har varit hett villebråd sedan dag ett. Två deltävlingar återstår, 19 poäng skiljer dem åt. Hade VM-serien varit ett par varv längre hade Timmy gått om, nu blir det tufft att hinna ikapp. Timmy får nöja sig med ett VM-silver.

***

Att förlänga säsongen och spela fotboll i oktober är inget en lokal fotbollsspelare drömmer om på nätterna, vill jag lova. Ändå är det nu det gäller att prestera som bäst för Hangelösa och Kinne-Vedum som spenderat helgen med att inleda kval till fyran respektive femman.
Hangelösa, som själva konstaterat att ett avancemang kanske inte är av högsta vikt redan i år, åkte på en uddamålsförlust (0-1) i Borås mot Kronängs IF och har nu oddsen mot sig i detta ”tuffa” kval där blott ett eller två lag får ta klivet upp (ungefär som det sett ut varje säsong de senaste fem åren). Visst, Hangelösa har en startelva där de flesta av spelarna har spelat ännu högre upp och lär klara sig alldeles utmärkt i fyran, men man ska också ha klart för sig att många har valt Hangelösa just för att varva ned och ha skoj. Är spelarna med på den satsning som spel i divison 4 innebär?
Laget bedriver som bekant också bara seniorverksamhet och är med andra ord helt beroende av att spelare från andra klubbar strömmar till. Risken med lag som lockar till sig många duktiga spelare på kort tid är att det går lika snabbt utför när pendeln slår över.
Nä, för Hangelösas egen del tror jag att ytterligare ett år i femman kan vara att föredra för att bygga en ännu tryggare grund att stå på.
Kinne-Vedum har stått för en imponerande bedrift under hösten. Att laget skulle kunna undvika nedflyttning var det få som trodde i våras - efter tio spelade omgångar hade laget blott en vinst och nio förluster i bagaget... Tränarbyte och nytag under sommaruppehållet gjorde dock susen och för andra året i följd blev det kvalspel för grönvitt.
I söndags inledde man på bästa sätt genom att besegra Södra Härene med 3-1 i vad som kan beskrivas som en ganska märklig tillställning. Bortalaget var bortsett från en period i första bollförande matchen igenom men lyckades knappt skapa en målchans värd namnet. Istället nyttjade Kinne-Vedum individuella misstag och omställningar på bästa sätt och vann i den meningen matchen fullt rättvist.
Laget kan säkra nytt kontrakt vid seger nästa helg borta mot Boråslaget Högvads BK.

---------------------------------------------------------------------------------------

Fotbollssäsongen närmar sig sitt slut och vi går igenom förutsättningarna inför helgens sista omgång.

Divison 2
Trots att Götene tappat glöden på slutet kan laget ändå se tillbaka på ett 2015 där man överträffat allas förväntningar.
Mest anmärkningsvärt är att laget faktiskt gjort näst flest mål i serien (51 st), trots att offensiven spåddes bli lagets svaghet.
Helgens poängtapp borta mot Skara (tappade 3-0 till 3-3 i andra halvlek) innebär att man får kämpa för att behålla fjärdeplatsen i sista omgången. Laget tar emot Lerum på hemmaplan samtidigt som jagande Vårgårda möter jumbon Vara.

Därefter - vila? Knappast. Ska man komma något så när redo till mötet mot Malmö i november lär det vara hårdträning oktober igenom som gäller för Rolf Johanssons mannar.

Division 5
Hangelösa har inte slagit av på takten trots att kvalplatsen till fyran säkrades redan förra helgen. I lördags blev det seger 3-2 i det heta derbyt mot Lundsbrunn.
Laget har hållit en synnerligen jämn och stark nivå säsongen igenom och kommer till synes väl rustade till kvalspel - ett absolut måste då förutsättningarna är benhårda.
Antalet platser i fyran regleras av hur många västgötalag som åker ned från division 3. En kvalificerad gissning är att fyra lag degraderas vilket innebär att ett av sex kvallag får ta klivet upp från femman. Hangelösa har alla förutsättningar för att nå hela vägen, men att ta sig igenom nålsögat tarvar en lika stor portion tur som skicklighet.
Lundsbrunn å andra sidan har sin (o)vana trogen slöat till under hösten. För andra året i följd blir det en fjärdeplats för de gulsvarta.
Tredjeplatsen tar återigen Sil som i helgen vann mot Mariestad med 4-1 och med det såg till att skicka ner laget i sexan.
Kinne-Vedum tog en livsviktig seger på bortaplan mot Tymer (3-0) och håller därmed hoppet om fortsatt spel i femman vid liv.
I sista omgången ställs man mot Värsås som för närvarande befinner sig under strecket, tre poäng bakom Kinne-Vedum men med bättre målskillnad.
Minst en poäng och Kinne-Vedum kan börja förbereda sig för kvalspel. Räkna med en rysare på Kinnevallen på söndag...

Divison 6
Höga toppar, djupa dalar - så kan man sammanfatta säsongen 2015 för Källby och Hällekis/Trolmen. Lagen har följts åt i tabellen säsongen igenom och har, trots knappa 40 poäng och mängder med gjorda mål, ett förhållandevis långt glapp upp till toppduon Mellby och Arentorp. Vad är det då som saknas?
Att kunna pulvrisera bottenlagen räcker inte, i matcher mot mitt- och topplag har det gått lite hursomhelst. Storvinst ena matchen har följts av klar förlust i nästa.
Kan man bara hitta en stabilare grund att stå på ska båda kunna vara med och slåss om serieseger 2016.

Division 1 dam

Med blott 3 vinster, 16 förluster och 51 minusmål åker Sils damer ur division 1 med buller och brak.
I helgen var man inte långt ifrån att norpa en poäng mot bottenkollegan Mariestad, men fick i slutändan ändå se sig besegrade (1-2). Laget, som drabbats hårt av spelarflykt under de senaste säsongerna, kan förhoppningsvis ändå hitta något positivt i att de unga spelarna har fått nyttiga erfarenheter inför nytaget i tvåan.

Divison 3 dam
Även Kinne-Vedum/Källby har haft det rejält kämpigt säsongen igenom. Elva poäng räcker nätt och jämnt för att klara sig kvar i division 3 - i helgen blev det faktiskt förlust mot jumbon Södra Härene (2-5). Målskyttet har varit lagets stora problem och man har inte mäktat med mer än 20 mål framåt vilket lett till seriens klart sämsta målskillnad.

------------------------------------------------------------------------------------------

Timmy kom trea

Timmy Hansen tog sin tredje raka pallplats i helgens VM-deltävling i Barcelona. Trots pole position i finalen lyckades Timmy inte hålla norrmannen Petter Solberg bakom sig.
Efter total dominans i både kvalheat och semifinal pekade mycket på att Timmy skulle ta sin tredje raka seger i helgens tävlingar i Barcelona.
-Jag kände stort självförtroende inför finalen och blev förvånad när Petter Solberg smet förbi i första kurvan, säger Timmy.
Banan hade blivit vattnad strax före start vilket ledde till att Timmy gjorde en mindre missbedömning precis i inledningen.
-Jag gjorde mitt bästa för att försöka komma ikapp men missade ytterligare ett par gånger vilket ledde till att avståndet blev ännu större.
Totalledaren Solberg kunde korsa mållinjen tämligen ohotad samtidigt som Johan Kristoffersson lyckades smyga förbi och ta andraplatsen. Hansen fick nöja sig med att komma trea.
-Jag försökte med allt de sista varven men det räckte inte.
Dominansen i kvalet ledde ändå till att Timmy lyckades knappa in på Solberg i totalställningen.
-Jag tog in två poäng, men det är inte så många tävlingar kvar nu och avståndet är fortfarande ganska stort, konstaterar han.
Teamkollegan Davy Jeanny slutade fyra.
Nästa VM-deltävling körs i Turkiet om knappt två veckor.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Grym form för Götene

Götene IF går som tåget. I mötet mot toppkonkurrenten Sävedalen var det aldrig något snack om saken - segersiffrorna 4-1 var helt rättvisa.
-Vi är svårslagna just nu, säger mittbacken och målskytten Alexander Andersson.
Vårens match mot Göteborgslaget Sävedalen slutade med klar förlust - Götene blev tämligen utspelade och släppte tre mål bakåt. I lördags var det helt andra bullar.
-Vi har fått igång vårt spel och släpper inte till många målchanser, när vi jobbar för varandra är det inte lätt att slå oss, säger Alexander.
Patrik Dahlin inledde målskyttet i den 27 minuten - hans elfte balja för året.
-Dahlin och (Christoffer) Apell är tunga för motståndarförsvaret att möta.
Götene kontrollerade händelserna halvleken ut men föll tillbaka något under inledningen av andra. Då passade bortalagets Andreas Ekblad på att utjämna ställningen.
-Där blev det lite nervöst, tur att vi kom tillbaka så snabbt, säger Andersson.
Bara något senare följde nämligen lyckominuterna som skulle avgöra matchen.
Minut 60: Christoffer Apell sätter dit 2-1.
Minut 64: Sävedalens Carl Hawunger åker på sitt andra gula kort och blir utvisad.
Minut 65: På den efterföljande frisparken trycker Alexander Andersson in 3-1 på en nickretur.
-Oerhört viktigt, det sänkte Sävedalen att åka på utvisning och mål i samma sekvens, säger målskytten.
Resterande del av andra halvlek blev en ganska avslagen historia. Inhopparen Johan Karlsson satte slutligen punkt på matchen med sitt 4-1 mål på övertid.
-Jag tycker det speglar matchen, vi var klart bättre än dem.
Till helgen väntar en ännu tuffare uppgift i serieledande Gunnilse på bortaplan.
-Med det flytet vi har just nu ska vi nog kunna ge dem en match också.
Tufft för Sil
I damernas division 1 börjar det se riktigt mörkt ut för Sils damer. Efter helgens förlust borta mot bottenkonkurrenten Skepplanda (1-5) är det nu 12 poäng upp till säker mark med sju matcher kvar att spela. Allt talar för att laget får börja om i division 2 nästa år.
I herrarnas division fem ökade andraplacerade Hangelösa avståndet ner till Sil och är nu påväg mot kval till division 4. Samtidigt tog Kinne-Vedum en ytterst viktig seger mot Väring och lämnade med det jumboplatsen.

Div 3:
Götene-Sävedalen 4-1
Mål Götene: Patrik Dahlin, Christoffer Apell, Alexander Andersson, Johan Karlsson

Div 1 dam:
Sil-Skepplanda 1-5
Mål Sil: Mill Eriksen

Div 3 dam:
K-V/Källby-Kållandsö 0-2

Div 5:
Hangelösa-Tymer 3-0
Mål Hangelösa: Peter Linde, Andreas Nyblom, Yonas Tsegay

Lundsbrunn-Mariestad 2-1
Mål Lundsbrunn: Petros Tesfai, Victor Callerud

Kinne Vedum-Väring 3-1
Mål Kvif: Mikael Sahlqvist, Martin Algotsson, Robin Larsson

Sil-Jula 0-0

Div 6:
Hällekis/Trolmen-Mellby 1-3
Mål Hällekis: Sebastian Krantz

Källby-Saleby 6-0
Mål Källby: Patrik Ekman 2, Jerker Karlgren 2, Jonathan Lorentzon, Rickard Nylander


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det låter nästan för bra för att vara sant. Efter segern mot Skövde i första omgången av Svenska cupen får Götene nu ta emot svenska mästarna Malmö FF på Västerby i höst.
-Det ska bli skitkul, menar lagets lagkapten Patric Norismaa.
Men vi börjar med helgens match mot Lunden Överås. Götene kom med råg i ryggen till höstsäsongens andra bortamatch efter premiärsegern hemma mot Vårgårda förra helgen. Faktum är att laget nu inte förlorat sedan början av maj (hemma mot Gunnilse).
-Och vi började riktigt bra även i lördags, säger Patric Norismaa.
-Det var ordentligt varmt och matchen spelades på konstgräs så det var lite ovant, men vi skapade en hel del och styrde matcher tycker jag.
Laget tog också ledningen genom Patrik Dahlin i den 20:e minuten.
-Ett fint samspel mellan (Christoffer) apell och Dahlin.
Sämre i andra
I andra halvlek var det omvända roller. Götene blev plötsligt oförklarligt tafatta och hemmalaget tog chansen att äta sig in i matchen.
-Vi fick tryck på oss direkt och man kan säga att de hade andra halvlek, även om vi skapade tillräckligt för att avgöra, säger Norismaa.
Götene såg också ut att lyckas gneta till sig segern fram till den 91:a minuten då ett skott i straffområdet omedvetet stoppades av Patric Norismaas högernäve.
-Jag kan väl tycka att det är en naturlig handställning, men jag förstår att han blåser, säger han.
Straff och slutresultatet 1-1 var ett faktum.
-Vi har varsin halvlek, men jag tycker ändå att vi är lite bättre totalt sett och skapar fler chanser.

Drömlottning
Poängtappet överskuggades emellertid något av lottningen till andra omgången i svenska cupen. Efter segern mot IFK Skövde i förra omgången väntade nu motstånd från Superettan eller Allsvenskan. När lottningen offentliggjordes i fredags eftermiddag visade det sig att Götene dragit högvinsten.
Västerås? Ljungskile? Sirius?
Knappast. Svenska mästarna Malmö FF besöker Västerby i höst.
-Vi hade ett jäkla flyt, vi hade väl tre lag vi hoppades särskilt på och Malmö var ett av dem, säger Norismaa.
I ett cupmatch av det här slaget är resultatet av underordnad betydelse, matchen blir istället ett ypperligt tillfälle för föreningen att locka storpublik till Götene och för lagets spelare att vara med om något alldeles speciellt.
-Det ska bli roligt som fan, ingen utav oss har ju spelat en sådan här match tidigare, förhoppningsvis kommer de med ett bra lag också, säger Patric.
Matchen skulle egentligen ha spelats redan under nästa vecka, men då Malmö då befinner sig i Skottland för Champions League-playoff mot Celtic kommer ett annat datum att presenteras inom kort.
-Förhoppningsvis blir det någon gång i september, säger Norismaa.

Helgens övriga resultat:

Div 1 dam
Sil-Gauthiod 1-2
Mål Sil: Ebba Handfast

Div 5
Sil-Valtorp 2-0
Mål Sil: Oscar Hansson,
Jesper Svensson

Hangelösa-Jula 2-0
Mål Hangelösa: Markus
Sundén, Fredrik Larsson

Kinne-Vedum-Hjo 0-4

Div 6
Källby-Järpås 3-1
Mål Källby: Rickard
Nylander, Markus Olsson

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från och med nästa vecka passar vi på att ta några veckor sommarledigt. Vi avslutar med noteringar från fotboll- och rallycrossvängen från våren som gått.

***

Götene IF har börjat få upp ångan. Tio matcher in i serien är laget parkerat på en fjärdeplats, dessvärre med fler poäng upp till serieledande Gunnilse än till Lerum på nedre kvalplats...
Boven är lagets alla kryss - totalt fyra till antalet. Upphämtningen mot Alingsås kan inte ses som annat än en seger, men tappen mot Tidaholm och Skara, båda på övertid, kommer bli kostsamma i oktober. Matchen mot de sistnämnda förra veckan var visserligen enligt samstämmiga vittnen inget annat än 90 minuters halktävling på ett dyngsurt Västerby - där Skara stod för det lilla som i någon mån kunde betraktas som fotboll. Trots det är det svårt att köpa ett onödigt baklängesmål på övertid efter flera matcher som avgjorts på just övertid. Situationen kunde ha undvikits och man borde ha lärt sig läxan, enkelt uttryckt.
Hursomhelst är man fortfarande med i racet, även om det i slutändan lär bli en kamp om tredjeplatsen - Falköping och Gunnilse ser helt enkelt bättre ut..
Och om vi ska vara helt ärliga - att vinna varje match och avancera ska givetvis alltid vara målet - men att nå tvåan redan i år känns nog inte som ett måste för någon...

***

Lite intressant statistik från den norra femman:
Sil har efter derbysegern mot Lundsbrunn i helgen
(1-0) 22 raka seriematcher utan förlust.
Laget ligger trots det bara trea i serien. Måste ändå betraktas som något slags unikum.
På söndag har det också gått ett helt år utan att laget har förlorat.
Kruxet är att serieledande IFK Hjo (nio vinster på tio matcher) väntar borta på lördag.
IFK Hjo som redan efter fem spelade matcher hade gjort fler mål (39 st) än vad Sil gjort på en hel säsong sedan seriesegern i div. 6 2009.
Så var det med den sviten.

***

Vi kan konstatera att Sils damer har fortsatt svårt att hålla näsan ovanför vattenytan i division 1. Laget har sju poäng upp till strecket och ska man få upp åtminstone en näsborre krävs att laget plockade tre poäng i måndagens match mot bottenkollegan Mariestad (efter pressläggning). Om så inte var fallet får nog laget börja om på grundare vatten i divison två.

***

Källby och Hällekis/Trolmen har som vanligt en otacksamt tillvaro i div. 6. För andra året i följd har lagen gått skapligt men saknar det lilla extra, och saknar man det lilla extra hamnar man snabbt i ingenmansland i sexan... Tråkigt att säga det, men det känns redan som att lagen bara har att spela av resten av säsongen. Ett sorgligt konstaterade när det kommer redan i juni.

***

Timmy Hansen plockade hem sin tredje tredjeplats i helgens tävlingar i Tyskland.
Samtidigt fick fransmannen och teamkollegan Davy Jeanny kliva högst upp på pallen. Naturligtvis en enorm framgång för det Götenebaserade teamet MEN när allt kommer omkring något av ett bakslag för Timmy själv.
Anledningen? Att Petter Solberg lyckades klämma in sig på andraplats.
För Timmy är totalseger målet som tydligt överskuggar allt det andra. För att nå dit konstaterade han i förra veckans GT att det krävs han själv presterar samtidigt som övriga toppförare inte gör det. När huvudkonkurrenten Solberg tog hem andraplatsen drygade han ut avståndet till Timmy som nu har hela 59 poäng upp till toppen.
Samtidigt som han med all säkerhet gläds över ännu en pallplats gissar jag att känslan efter helgens tävling inte är 100% tillfredställelse.

***

Nästa helg väntar dock det Timmy själv kallade årets höjdpunkt - deltävlingen i Höljes. Exakt 32,1 mil och 4 timmar och 45 minuter med bil. Det finns ingen anledning att inte inleda din semester i de värmländska skogarna.

***

Det var det, trevlig sommar på er allihopa!


 

Götene krossade Vara


H
elgens derby mot Vara blev en trevlig tillställning för hemmapubliken på Västerby. Götene svarade för säsongens bästa insats när man fullständigt körde över bortalaget med 7-0.

Att det skulle gå så lätt var det dock få som trodde efter första halvlek...
-Det var jämnt. Jag tycker väl att vi var lite bättre, men de skapade ändå en hel del farliga chanser, menar Götenes lagkapten Patric Norismaa.
Hemmalagets bästa spelare Johan Karlsson satte Götene i förarsätet genom att göra 1-0 i 19:e minuten.
-I paus sa vi att vi skulle sätta hårdare press och vinna boll högre upp.
Ett recept som skulle visa sig ge resultat. En dryg kvart in i andra halvlek ledde Götene med 6-0...
-De tappade boll i fel lägen och vi fick väldigt bra utdelning, säger Norismaa som själv satte 2-0 efter en hörna.
Patrik Dahlin fullbordade sitt hattrick i den 73 minuten och fastställde därmed slutresultatet 7-0.
-Riktigt skönt. Det var ju derby och vi var rejält taggade inför matchen, vi torskade ju mot dem i en träningsmatch så riktigt roligt att vinna nu. Dessutom är det positivt inför nästa derbymatch mot Skara, säger Patric.

Götene-Vara SK 7-0 (1-0)
Mål Götene: Patrik Dahlin 3, Patric Norismaa, Johan Karlsson, Victor Berntsson, Christoffer Apell

En annan match som var högintressant med lokala ögon sett var derbymatchen mellan Hangelösa och Lundsbrunn. Matchen var den första lagen emellan på hela 12 år och hela 270 åskådare tog sig till Skogevi i söndags.
Efter två tidiga mål stängde lagen till och resten av matchen blev en tät och böljande tillställning där det oavgjorda resultatet (1-1) var klart rättvist sett till matchbilden.

I samma serie vann Sil med uddamålet mot Mariestad (3-2) och Kinne-Vedum tog säsongens första seger med samma siffror hemma mot Töreboda.
I Division 6 vann både Hällekis/Trolmen och Källby med komfortabla siffror (8.2 resp. 4-1) och i damernas division 1 blev det återigen förlust för Sil. Denna gång med 0-3 borta mot Mossen.
Notera också att fem föreningar spelade match samtidigt när Kinne-Vedum/Källby kryssade på bortaplan mot Främmestad/Elmer-Fåglum/Nossebro (3-3)...

Hangelösa-Lundsbrunn 1-1
Mål Hangelösa: Markus Sundén
Mål Lundsbrunn: Viktor Callerud

Sil-Mariestad 3-2
Mål Sil: Amel Dzafic, Johan Månsson, Albin Åkesson

Kinne-Vedum-Töreboda 3-2
Mål K-V: Peter Dahlin 2, Robert Hedberg

Arentorp/Helås-Källby 1-4
Mål Källby: Patrik Ekman 2, Jerker Karlgren, Carl Nilsson

Norra Härene- Hällekis/Trolmen 2-8
Mål H/T: Vilhelm Persson 3, Max Frankén 2, Daniel Jansson, Edward Gullbrandsson, Sebastian Krantz

Sil-Mossen 0-3

Kinne-Vedum/Källby-Främmestad/Elmer-Fåglum/Nossebro 3-3
Mål K-V/Källby: Moa Lugn, Jessika Olsson, Malin Fahlgren
Johan Månsson

--------------------------------------------------------------------------------------

Götene förlorade och Trolmen firade 70

Götene fick uppleva hur det känns att förlora och på Kinnekulle avgjordes det heta kommunderbyt mellan Trollekis och Källby.
Nedan följer resultaten från helgens lokalfotboll.


Götene fick alltså se sig besegrade med 3-0 efter en förhållandevis tam insats borta mot Sävedalen.
-Vi tar inte riktigt jobbet för varandra som vi gjort de tidigare matcherna, säger tränare Rolf Johansson
En frispark strax utanför straffområdet resulterade i ett tidigt ledningsmål för hemmalaget.
-Vi är inte riktigt med från start, menar Rolf.
Slarv i uppspelsfasen var orsaken till mål nummer två i den 22:a minuten - en väckarklocka för Götene som plötsligt började jobba sig in i matchen.
-Vi har flera heta lägen i slutet av första och början av andra som mycket väl kunde resulterat.
Anfallarna Johan Karlsson och Patrik Dahlin var två av flera som hade chansen att ta upp Götene på banan igen. Det ville sig emellertid inte riktigt för blåvitt och istället kunde Sävedalen återta taktpinnen - matchavgörande 3-0 kom på omställning i 80:e minuten.
-Sett över hela matchen var det klart rättvist, de är det bättre laget för dagen, säger Rolf.
Härnäst väntar serieledande Gunnilse på hemmaplan.

Glatt jubileum
På Såtavallen firade Trolmens SK 70 år genom att ta sig an lokalkonkurrenten Källby - en match som skulle visa sig bjuda på storslagen dramatik.
I vad som skulle bli ett svängigt derby tog Hällekis/Trolmen ledningen redan i den fjärde minuten.
Källby var dock något bättre matchen igenom och när man vände på steken med två snabba mål i minut 77 och 80 trodde de flesta att saken var klar.
Icke, menade Hällekis/Trolmen, som i en sista slutforcering åter vände siffrorna till sin favör. Avgörande 3-2 kom i matchens sista minut och det är svårt att se hur hemmalaget kunde fått fira föreningens jubileum på ett bättre sätt.

Lag i topp och bott
I den norra femman fortsätter Hangelösa att vinna. Laget tog sin fjärde raka seger borta mot Tymer (3-0) och leder serien på maximala tolv poäng.
I andra ändan av tabellen hittar man Kinne-Vedum som har det fortsatt kämpigt. Trots att laget gjorde sig förtjänt av minst en poäng blev det förlust hemma mot Värings GIF med 4-2.
I mitten av tabellen återfinns Sil som i helgen tog säsongens första seger efter ett sent avgörande borta mot Jula (1-0).
Lundsbrunn vann med tennissiffror hemma mot Mariestads BK (6-1). Mariestad hade inget att sätta emot Lundsbrunns frejdiga offensiv som tog laget till säsongens andra seger.
På onsdag väntar hett derby mellan Sil och Hangelösa samtidigt som Lundsbrunn och Kinne-Vedum tar emot Tymer respektive Valtorp.
Första vinsten
Sils damer tog säsongens första seger efter 2-0 på hemmaplan mot Skepplanda. Laget slet förtjänstfullt, höll tätt bakåt och och förvaltade sina chanser på bästa sätt. De rödvita står nu på fyra poäng efter fyra matcher.
Kinne-Vedum/Källby hade inte riktigt lika roligt hemma mot Kållandsö i den västra trean. Förlust 5-1 innebär att laget har inlett serien med två raka nederlag.

Götene-Sävedalen 0-3

Hangelösa-Tymer 3-0
Mål Hangelösa: Yonas Tsegay 2, Andreas Nyblom

Sil-Jula 1-0
Mål Sil: Johan Månsson

Kinne-Vedum-Väring 2-4
Mål Kinne-Vedum: Mikael Lugn 2

Lundsbrunn-Mariestad 6-2
Mål Lundsbrunn: Ekrem Ibrasimovic 3, Niklas Eklund, Johannes Åkervall, Fanus Desalegn

Hällekis/Trolmen-Källby 3-2
Mål Trollekis: Anders Johansson, Martin Svensson, Max Frankén
Källby: Markus Olsson, Rickard Nylander

Sil dam-Skepplanda 2-0
Mål Sil: Elvira Essgärde, Mill Eriksen

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Svårtippat i lokalfotbollen

 

Två omgångar in i serien känner vi av pulsen hos våra lokala fotbollslag. Kan vi redan se vartåt det barkar?

Flaggskeppet Götene har inlett säsongen på ett stabilt och förtroendeingivande sätt. I ärlighetens namn kanske inte något man förväntade sig. Försäsongen gav hjärtsvikt hos alla med hjärtat på Västerby - bara två omgångar in i serien känns laget tryggare än det svenska socialförsäkringssystemet.
I helgen kryssade laget mot seriefavoriten Falköping (1-1) och laget lär fortsätta håva in poäng så länge startelvan är intakt och man slipper skador och avstängningar. Beröm till tränare Rolf Johansson som onekligen fick ordning på laget i elfte timmen.
Vad som möjligen kan oroa är att den starka anfallstrion med Johan Karlsson, Robin Björk och Patrik Dahlin (Christoffer Apell är fortfarande skadad) ännu inte fått trycka dit något spelmål - två av lagets tre gjorda mål har kommit på straff.

Den norra femman innefattar fyra lokala lag och blir i flera avseenden den mest intressanta att följa under säsongen 2015. Inledningsvis har Hangelösa gått som tåget med två raka vinster och 9-2 i målskillnad, senast 2-1 borta mot Valtorp.
Lundsbrunn besegrade i helgen Kinne-Vedum på hemmaplan i säsongens första derby. Hemmalaget kom revanschsuget efter den snöpliga förlusten mot Töreboda (0-1) i premiären och siffrorna 3-0 kunde varit betydligt större om de svartgula satt alla sina lägen. Kinne-Vedum å andra sidan ser ut att få det riktigt jobbigt. Med noll poäng och åtta insläppta mål på två matcher är det väl ingen vågad gissning att självförtroendet inför helgens match mot Hjo inte är på topp. Inte särskilt vältajmat då Hjo kommer knalla in på Kinnevallen med råg i ryggen och hakan högt uppe på Kinnekulle efter helgens segermatch (läs totalförnedring) mot Töreboda. SAMMA Töreboda som Lundsbrunn torskade mot i premiären. Slutresultat? 11-0.

De solklara seriefavoriterna i Hjo, som inte heller missar en chans att basunera ut sin egen förträfflighet, hade emellertid bekymmer i premiären mot Sil (2-2). Ett Sil som i helgen valde att fortsätta kryssa sig fram i serien efter 0-0 på den 30x15m stora planen i Väring. SAMMA Väring som Hangelösa mosade i premiärmatchen.
Vad kan vi dra för slutsatser av sammanfattningen ovan? Absolut inga alls. I klassisk korpanda kan det gå precis hur f-n som helst och att tippa serien som helhet känns som en omöjlig uppgift.
Vi kan väl sträcka oss till att försöka läsa av NÅGON slags tendens hos våra lokala lag?
När allt stämmer för Hangelösa och Lundsbrunn kommer lagen bli oerhört svårstoppade. Min uppfattning är emellertid att lagen kan komma att åka på oväntade proppar i de matcher där spelet hackar. I Sil har vi raka motsatsen. I de matcher ALLT stämmer för de rödvita kommer de vinna med 1-0. Alternativt förlora med 0-1. I de matcher INGET stämmer kommer de också vinna med 1-0. Alternativt förlora med 0-1.
Något av lagen ovan kommer norpa övre kvalplats. Vi nöjer oss där.
Kinne-Vedum kommer inte kunna kravla sig över mittskiktet i tabellen, men att besegra förmodade bottenlag och bonkagäng som Värsås, Väring och Valtorp är ingen omöjlig uppgift. I slutändan tror jag man fixar sig nytt kontrakt via kval.

I Lidköpingssexan härjar klassiska lag som Källby och Hällekis/Trolmen. Glädjande nog hittar man de förstnämnda i tabelltopp efter två spelade matcher med sex poäng i bagaget - senast seger 2-0 mot Järpås. Minst lika glädjande som de två vinstmatcherna är lagets satsning på matchreferat på hemsidan. Våldsamt underhållande. In och läs!
Hällekis/Trolmen ser också starka ut och är alltjämnt obesegrade efter kryss i helgen (1-1) mot Arentorp/Helås. Hällekis som för övrigt har varit obestridbara mästare på just underhållande matchreferat. En satsning som tyvärr tycks ha gått i stå.
Om vi åsidosätter kompetensen framför tangentbordet kan vi konstatera att div. 6 Lidköping saknar ett givet favoritgäng. Det känns som att åtminstone sex av seriens tolv lag har kapacitet att kamma hem seriesegern. Bli inte förvånade om det blir något av ”våra lag” som får spruta skumpa i oktober.

***

En titt på damerna i Sil och Kinne-Vedum/Källby (som premiärspelar först i helgen) kommer nästa vecka!

Tre lag vidare i fotbolls-DM

Götene jagar första vinsten och gruppspelet i DM spelades klart i helgen.

Götene (som kliver in DM först kommande omgång) tog sig an Vänersborg på bortaplan i säsongens fjärde träningsmatch. Med vind i ryggen inledde de blåvita matchen med fart och beslutsamhet. Laget vaskade fram flera heta lägen och Viktor Berntsson spräckte nollan efter en hörna i mitten av första halvlek. Rollerna var ombytta i andra när hemmalaget kunde nyttja vinden till sin fördel. Götene blev klart tillbakatryckta och fick se kvitteringsbollen gå i nät i minut 71. Trots fortsatt spelövertag för Vänersborg lyckades Götene hålla igen och matchen slutade oavgjort. Med reservation för gårdagens match mot Skultorp (spelas efter pressläggning) har Götene ännu inte lyckats vinna under 2015.
Götene-Vänersborg 1-1

Kinne-Vedum inledde helgens DM-spel under fredagskvällen. Detta då man tog emot Borgunda IK på Sparbanksvallen i Götene. Efter en stark inledning tappade laget geisten en bit in i första. Ledning 2-1 i paus blev också 2-2 bara fem minuter in i andra. De grönvita lyckades dock reda ut stormen och tryckte 3-2 och slutresultatet 4-2 inom loppet av tio minuter. Segern innebar att Kinne-Vedum som grupptvåa med sex poäng hade chans på avancemang och fortsatt spel i DM - den dystra målskillnaden (-2), sköt emellertid de förhoppningarna i sank.
Kinne-Vedum-Borgunda
4-2 (DM)

Sil har gått som tåget i DM-grupp 1. Efter vinst mot favoriterna Ulvåker förra helgen var det bara division sex-laget Igelstorp som stod i vägen för gruppseger i helgen. Det började också bra, laget gick snabbt upp till 2-0 och såg ut att gå mot tre enkla poäng. Istället gick man ned i tempo, slappnade av och släppte in Igelstorp i matchen. Bortalaget hann både reducera och kvittera innan Sil slutligen tog sig i kragen. I matchens slutskede såg Anton Lennartsson och Jesper Svensson med varsitt mål till att laget sprang ifrån och vann med 4-2. Gruppsegern innebär att Sil möter IFK Tidaholm på hemmaplan i 32-delsfinal.
Sil-Igelstorp 4-2 (DM)

Även Hangelösa har visat utomordentligt bra form under försäsongen. I helgen blev det solklar seger i DM-gruppfinalen mot Varnhems IF. 5-0 slutade matchen där både Peter Linde och Sebastian Larsson blev tvåmålsskyttar. Laget gick därmed genom gruppen med tre raka vinster och hela 14-0 (!) i målskillnad. Som gruppsegrare väntar nu division fem-laget Råda i 32-delsfinal.
Hangelösa-Varnhem
5-0 (DM)

Källby hade chansen att norpa åt sig andraplatsen i gruppen vid vinst borta mot Främmestad IK.
Med två tunga baklängesmål i första och 3-0 precis i inledningen av andra var matchen dessvärre över redan i ett tidigt skede. Källby repade visserligen mod och reducerade två gånger om i matchens slutskede, men trots spelövertag sista kvarten var segern aldrig riktigt nära.
Källby-Främmestad
2-3 (DM)

Till sist spelade Lundsbrunn till sig en slutspelsplats som bästa grupptvåa efter klar seger på hemmaplan mot Tomtens IF (5-1). Jesper Falk var starkast bidragande till vinsten med tre noteringar i målprotokollet. Laget slutade tvåa i gruppen på exakt samma poäng och målskillnad som Skultorp. Att de sistnämnda vann straffläggningen inför matchen lagen emellan avgjorde saken till deras fördel. I 32-delsfinal väntar Vara på hemmaplan.
Lundsbrunn-Tomten
5-1 (DM)

Övriga träningsmatcher:
Kode-Kinne-Vedum/Källby
0-1


2014 till handlingarna

Det är dags för ett par veckors juluppehåll och vi tar tillfället i akt att sammanfatta sportåret som gått - ta en titt på sidan 34 i tidningen!

Den givna höjdpunkten med Göteneögon sett har givetvis varit klanen Hansens fortsatta framgångar på världsmästerskapens rallycrosscen.
Med pappa Kenneth som motor och dirigent bakom ett av världens främsta team, med Timmy (numera världsstjärna) som ansiktet utåt och med Kevin, stortalangen som enligt somliga har möjlighet att bli ÄNNU bättre när hans tid är inne, tätt där bakom är Götenefamiljens ställning i motorsportsverige fullständigt unik.

Rallycross är enligt många förståsigpåare på väg att bli motorsportens nya guldägg.
Sporten växer explosionsartat och bara till svenska lilla Höljes i Värmland tog sig 35 000 betalande åskådare när VM-cirkusen besökte orten i somras. Till franska Loheac några månader senare var samma siffra 70 000...
Det är bara konstatera att sporten ligger helt rätt i tiden. Alla vandrar vi samma väg, alla jagar vi samma kickar - det ska gå snabbt, det ska vara intensivt, det ska vara adrenalinfyllt. Bara för tio år sedan satt vi bänkade framför femmilen på söndagar med tekoppen och lusekoftan i högsta hugg, redo för TIMMAR ihop med André Pops i tv-soffan. Idag väcker sprinten betydligt större intresse, det där andra kan vi se ett sammandrag av - på sin höjd. Vi har ju annat att göra.
Vi är de otåligas generation, på gott och ont.
Och som ni alla vet, rallycrossen är motorsportens motsvarighet till sprint, med det allra gottigaste från rallysporten packeterat och serverat i snabbare och snyggare förpackning.

Synd bara att nationella medier inte riktigt fattat grejen. Bevakningen ligger fortfarande på notisnivå vilket knappast motsvarar sportens status ute i vida världen.
Man kan hävda att intresset inte riktigt finns än, men faktum är att det till stor del är media som SKAPAR intresset.
Här i Götene är vi betydligt mer omvärldsmedvetna och rallycrossintresset har varit på topp sedan tidigt nittiotal. Resten av Sverige släpar efter - som vanligt. Suck.

***

Kevin var för övrigt en av fem svenska mästare som uppvaktades av kommunfullmäktige under förra onsdagen. Övriga som representerat kommunen med den äran är Britt Hellmark (löpning), Sofia Larsson (Badminton), Amanda Håkansson (Judo) och Aleksandra Gustafsson (löpning).

***

Silly season i lokalfotbollen är över. En månad som nuförtiden väcker mer nervositet än förväntan hos klubbar runtom i länet. Lagen är många (på gott och ont) och spelarna räcker helt enkelt inte riktigt till. Sils damer ser där ut att bli en av årets förlorare.
Laget, som haft förhållandevis stor spelaromsättning under de senaste åren, tappade nyligen fyra (!) spelare till Råda BK och ryktas även kunna bli av med mittfältsklippan Caroline Olsson. Lägg därtill att tidigare skyttedrottningen Lotta Larsson slutar. Klubben får trösta sig med att ha värvat Michaela Liebert (målvakt) från Kållandsö och Ebba Rådmark från Kinne-Vedum/Källby.

Även i Götene är det mer minus än plus på nyförvärvskontot. Oskar Callerud och Filip Andersson lämnar båda i samband med flytt och givna förstamålvakten Niclas Haglundh väljer spel i division två-laget Gauthiod 2015. Bortfallen kompenseras delvis upp av att laget lyckats värva Hangelösas (tidigare Lundsbrunns) skyttekung Robin Björk.
Det blir andra sejouren i Götene för Robin som tränade med laget under försäsongen 2011. Olika anledningar, varav missnöje med position var mest bidragande, fick honom att då lämna innan säsongen ens börjat. En situation varken han eller Götene räknar med ska kunna uppstå under 2015.
Rent talangmässigt vill jag hävda att Björk är en av de absolut främsta fotbollsspelarna i närområdet. Hans snabbhet, teknik och avslut håller hög klass och har Robin bara skallen med sig kommer han med all säkerhet kunna röra till det ordentligt för motståndarna även i trean.

***

God jul och gott nytt år på er!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vi sammanfattar fotbollssäsongen

Den lokala fotbollssäsongen är nu helt färdigspelad och betygsskalan åker fram i vanlig ordning. Blandad kompott, mest anmärkningsvärt är att flera av lagen efter gått från en inledning av toppklass till en säsongsavslutning med beteckningen absolut katastrof - och vice versa. Håll till godo.

HERR

Götene IF

Götene klev in i division tre som favoriter men lyckades inte motsvara förväntningarna. Säsongen igenom har laget haft svårt att få till det - anfallsspelet har inte producerat och försvarsspelet har läckt på ett sätt vi inte är vana vid att se nere på Västerby. Under flera omgångar låg laget nedanför strecket, men tack vare en stark avslutning på tog man sig till slut upp på en sjundeplats i serien. Tabellen ljuger aldrig - man var bättre än botten, men långt sämre än toppen.
Varför?
Dålig träningsmoral? Svag bredd och dåligt med alternativ? Anders Perssons konstanta hattande med startelvan? Att den tilltänkta skyttekungen Filip Anderssons målproduktion upphörde redan i juni?
Förmodligen en kombination av samtliga.
Betyg: Knappt godkänt.

Sils IF

Under en period i maj-juni förlorade sil sju av åtta matcher och befann sig så långt ned på självförtroendeskalan man någonsin kan komma. Med halva serien spelad var laget nere och vände på kvalplats nedåt, utan något som direkt talade för att det hela skulle vända. Sen kom midsommar. Något hände. Ännu oklart exakt vad. Laget började producera framåt och blev - framför allt - fullständigt omutliga bakåt. Under hösten har laget i sett i det närmsta ostoppbara ut. Man har inte nödvändigtvis spelat ut laget på andra sidan planen, se bara matcherna mot Lundsbrunn och Skultorp, men man har legat rätt och förvaltat det man skapat. Har motståndarna gjort ett mål har man av en outgrundlig anledning VETAT att man till slut kommer göra ett också, ett mentalt övertag som till synes varit omöjligt att bräcka. Fortsätter laget på inslagen väg kan 2015 bli en trevlig säsong för de rödvita.
Betyg: Mycket väl godkänt.

Kinne-Vedum

Ett lag som gått åt direkt motsatta håll från Sil är seriekollegan Kinne-Vedum. En tredjedel in i serien låg laget TVÅA i tabellen. Där och då satte man sig i den brantaste rutschkanan man kunde hitta och for rakt nedåt med illfart. Med alla matcher spelade har man stannat på kvalplats, sett till lagets formkurva ska man vara glada att serien slutade där - ytterligare ett par omgångar och Kviffarna kunde åkt rakt ur. Med självförtroendet i bott efter 0-7 i baken mot Skultorp i sista omgången går nu laget in i ett tufft och ovisst kval. Totalt tolv lag ska slåss i fyra trelagsserier där du inte ens är klar för femman som gruppsegrare. Det är nämligen max tre lag som når femman 2015. Skulle det gå illa för Skara FC i kvalet till trean reduceras det till två. I kvalsällskapet ska Kinne-Vedum tillhöra de bättre. Det stora problemet är att det inte lär räcka när marginalerna är minimala. Det är en lika stor portion tur som skicklighet som kommer avgöra Kinne-Vedums fotbollsframtid.
Betyg: Icke godkänt

Lundsbrunn

Det går onekligen att skriva spaltmeter med reflektioner och analyser om Lundsbrunns IF. Med största säkerhet det enda laget i trakten som alltid kan spela ut, på gränsen till förnedra, samtliga lag i serien en bra dag, och samtidigt förlora mot en hopplös jumbo nästa dåliga. Ett tiki-taka lag som tyvärr uppenbarligen saknar disciplin att på riktigt utmana om serieseger. Topparna är skyhöga - dalarna alltför djupa och frekventa. För fjärde året i följd såg man ut att knipa andraplatsen (och därmed kval) i serien, men rejäla plumpar i slutomgångarna satte effektivt stopp för de planerna. Det unga laget saknar en naturlig, förslagsvis äldre ledare som kan dra upp laget ur kvicksanden när saker och ting inte går deras väg. Det är nog inte mer som krävs för att putta Lundsbrunn över den där kanten.
Betyg: Godkänt.

Hangelösa

Uppsnackade Hangelösa såg länge ut att författa ytterligare ett kapitel i sin korta men intensiva framgångsaga. Man spenderade större delen av säsongen i hasorna på seriesegrande Trollhättans FK, men tappade när säcken skulle knytas ihop. De offensiva krafter laget besitter har det pratats mycket om, problemet när flera spelare som tidigare varit skyttekungar och fixstjärnor - i den mån man kan vara det på den här nivån - sammanstrålar och ska jobba tillsammans. Vem tar grovjobbet? Föds frustration när anfallare flyttas ned på mittfältet och inte längre får vara ”den som gör målen”? Får man verkligen ut det mesta av sina tillgångar?
Tänkvärt. Men att sluta fyra som nykomling är, när allt kommer omkring, en respektingivande bedrift.
Betyg: Väl godkänt.

Källby IF

Svårtippade Källby fortsätter sin jojjoresa i Lidköpingssexan. För två säsonger sedan var man en hårsmån från att knipa en plats i femman. Fjolåret kan inte beskrivas som annat än fiaskobetonat och i år var man tillbaka i gammal god form... Under en säsong där laget länge såg ut att kunna utmana om topp två räckte man emellertid till slut inte riktigt till. Visserligen besegrade man serietvåan Trässberg med klara siffror både höst och vår, men mot lagen tätt där bakom; Hällekis/Trolmen, Mellby och Varnhem, har man gång efter annan förlorat viktiga poäng. Nä, Källby spelar tryggt och stabilt, men saknar ännu spetskompetens för att på allvar utmana om serieseger.
Betyg: Väl godkänt.

Hällekis/Trolmen

Hällekis /Trolmen har mycket gemensamt med lokalkonkurrenten Källby - man är där och nosar på toppen, spelar utan större beymmer skjortan av större delen av sexans tjongargäng, men i matcherna mot toppkonkurrenterna räcker man helt enkelt inte till. Klart är i alla fall att det inte är målskyttet laget behöver fundera över till nästa säsong - man har krutat in hela 70 baljor, lika många som seriesegrande Örslösa/Söne.
Betyg: Väl godkänt.

DAM

Sils IF

Tunn trupp var det någon som sa inför säsongen.
Facit? Trea i division ett och reservlaget seriesegrare i division tre.
Sil har slagit alla tvivlare på fingrarna och kan summera en kanonsäsong. Stabilt och säkert hemåt - Caroline Olsson framåt. Den tidigare mittbacken blev uppvaktad av elitlag redan inför säsongen och har skött det offensiva jobbet med den äran.
Den där tunna truppen? Nja.
Återväxten ser fullständigt tryggad ut i u-laget som alltså vann serien och krutade in inte mindre än 115 mål under säsongen. Smått makalöst!
Betyg: Mycket väl godkänt.

Kinne-Vedum/Källby

Kinne-Vedum Källby ser ut att klara sig kvar i trean med minsta möjliga marginal. Laget har harvat i tabellens nedre halva men ändå sett till att hålla de tre bottenlagen på behagligt avstånd säsongen igenom. Tränaren Thomas Hjalmarsson lämnar laget med hänvisning till att spelarna inte kommit ned och tränat. Kombinationslaget har med andra ord lite att jobba med till nästa säsong.
Betyg: Knappt godkänt.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------


Recap

Det är, som sig bör, tunnsått på lokal idrott under sommaren.
Några som emellertid lämnar århundradets sommar med obefintlig bränna är våra rallycrosshjältar som fått spendera merparten av det senaste kvartalet i svala garage. Sedan början av juli har familjen Hansen med entourage betat av VM-deltävlingar i Finland, Värmland, Belgien och Kanada, allt som oftast med stor framgång. Sommarens höjdpunkt var då Timmy Hansen körde till sig en andraplats i Belgiska Mettet i början av juli.
Under helgens tävling i Nordamerika var det teamkamraten Timur Tymerzyanovs tur att glänsa med en tredjeplats - Timmy missade denna gång finalen med en hårsmån.
Stallkamraterna är nu varandra i hasorna i totalställningen efter att ha avklarat sju av tolv VM-deltävlingar - Timur på en sjätteplats med 93 mästerskapspoäng och Timmy på en sjundeplats med 92.
Så långt en fantastisk säsong för nystartade stallet Team Peuguot-Hansen med allas vår Kenneth som teamchef.

***

Den som skummade igenom tidningen veckan inför semesteruppehållet gjorde möjligen noteringen att ett lag saknades i vår sammanställning av de lokala fotbollslagens vårsäsonger. Ett genant redigeringsmisstag låg bakom det hela och Hangelösa var laget som fick lida för missödet.

Det är ett tecken i TIDEN att det dimper ned mail från arga Hangelösa-supportrar i inboxen när en disträ tidningsarbetare ställer till det. För bara fyra år sedan var det nätt och jämnt att spelarna själva brydde sig om hur det gick för laget i botten av division sex, nu är det helt andra tider och gänget ute på Skogevi väcker större intresse än någonsin.

Hursomhelst, lika bra var väl det, när sammanställningen ägde rum var Hangelösa parkerat på en stabil mittenplacering. Tre matcher och 14 strutar senare har laget gått från ”godkänt men inte mer” till ”klart över förväntan” och är nu hack i häl på serieledande Trollhättans FK. Det tog ett tag för maskineriet att hosta igång, men kan laget nu bibehålla sitt frejdiga anfallsspel säsongen ut kan/bör vi ha ett division fyra-lag i kommunen i höst.
ALLA trupper i femman har svagheter, men något seriekollegorna hopplöst kan konstatera är att ett lag med TRE spelare (Robin Björk, Peter Linde och Yonas Tsegay) bland seriens fem främsta målskyttar är ett lag där svagheter täcks upp.

***

Bortsett division sex har de lokala fotbollsserierna börjat smyga igång;

Om nu Hangelösa klättrar till division fyra håller vi alla tummar att man inte har ett derby att se fram emot. Om det nu skulle bli så - låt det bara vara mot Skara FC. Götene tappar för närvarande en tabellplacering för varje match som går, ett mönster som snarast måste upphöra - nedre kvalplats är numera hotfullt närstående. Kan matchen mot Skövde (spelas måndag efter pressläggning) bryta trenden?

Sil och Kinne-Vedum kämpar runt i femmans mittenskikt. Båda vann viktiga höstens viktiga premiärmatcher men är trots fjärde- respektive femteplats i tabellen bara två förluster från nedre kvalplats. Hela vägen in i kaklet är det som gäller i denna täta division fem-tabell.
Lundsbrunn vann visserligen seriepremiären mot Grolanda med 3-1, men åkte på en riktigt stjärnsmäll i en match man inte hade chans att påverka. Toppkollegorna Töreboda och Skultorp drabbade samman i första matchen efter sommaruppehållet. Ett optimalt scenario hade varit om seriesuveränen Skultorp vann och ryckte för att lämna kampen om kvalplatsen öppen. Istället chockade Töreboda med 7-1-seger och skapade ett rejält gap ned till Lundsbrunn på tredjeplats. Tufft för gulsvart som med största sannolikhet får finna sig i att ännu en gång nå nästan hela vägen fram.

Sils Damer är för närvarande Götenefotbollens sämsta publiklag. På tre matcher har man inte mäktat mer än ett mål framåt och på fredag tar man emot serieledande Holmalund. Kinne-Vedum/Källby är inte mycket bättre med -11 i målskillnad och en tabellplacering på nedre halvan av division tre. Nä, vill ni se underhållande fotboll gå och se Sils U-lag i samma serie, 70 (!) mål på 11 matcher ger ett snitt på över sex mål per match. Svårslaget.