Gotene Tidning  
  Arkiv Annonsera Kontakt
 


 

Elin Sjöstedt och Wilhelm Klingspor.

Dags för Ramslökens dag

Lördagen den 26 maj spirar förhoppningsvis de doftande blommorna vid Munkängarna då det är dags för ”Ramslökens dag”.
– Besöksintresset ökar hela tiden, säger Elin Sjöstedt, projektledare och utvecklare på Destinationsbolaget Läckö-Kinnekulle.


Det är femte året i rad som evenemanget går av stapeln och traditionsenligt utgår man från Hellekis säteri. Därifrån startar en tipspromenad som går upp genom Munkängarna och tillbaka igen. En tur på cirka tre kilometer. Under färdens gång bjuds besökarna på både dans och musik.
– ”Independance” dansgrupp har uppvisning på flera platser, ”Knaverfolk” framför folkmusik på nyckelharpa och ”Hej Trio” spelar klarinett, säger Elin Sjöstedt.
Vid Hellekis säteri är det full fart med ramslöksmarknad där både hantverkare och matproducenter visar och säljer sina varor.
En nyhet för året är att fotograferna Lars Olsmark och Johan Mårtensson ställer ut sina bilder i stora växthuset.
– Lars har tagit flera Kinnekullebilder och är aktuell med boken ”Möten i nordisk natur” och Johan visar ”African wildlife”, berättar Elin.
Hellekis trädgårdscafé har dagen till ära en meny med ramslök och även vid andra ställen på Kinnekulle hyllas växten då bland andra Kinnekullegården, Forshems Gästgifveri, Café på Klostret, Falkängens Kaffestuga och Utsiktens kaffestuga erbjuder mat på temat.

Populärt
Under de fem år som gått har evenemanget blivit mer och mer populärt.
– Vi får 4-5 samtal om dagen där folk frågar om blomningen har börjat. Folk tycker det är roligt med en utflykt och det är bra att ramslöken får en egen dag när det finns ett så starkt intresse, menar Elin som hoppas att växten blommar som bäst just den 26 maj.

Text och bild Lina Svensson
lina@gotenetidning.com 0511-34 00 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------_