Gotene Tidning  
  Arkiv Annonsera Kontakt
 


 

Friluftsfrämjandet fyller 125 år.

Friluftsfrämjandet
Kinnekulle firade dubbelt

Friluftsfrämjandet Kinnekulle anordnade dubbelkalas i lördags då organisationen fyller 125 år och figuren Skogsmulle 60.
-Vi firade ordentligt, säger ordförande Ulrika Persson.


Under eftermiddagens festligheter blåstes det fanfar av Petra Hertzberg och Marianne Lenhult som iklätt sig rollen som Mulle fick ta emot hyllningar. Det anordnades även en hel del aktiviteter.
-Vi hade en bana där Mulle guidade barnen att krypa, hoppa och öva sin motorik i naturen. Vi pratade om allemansrätten och hade tipspromenad för både barn och vuxna.
De 50 besökarna bjöds även på bakelse med kaffe och saft.

Vandring i fokus
Friluftsfrämjandet är en nationell organisation som är uppbyggd av flera lokalavdelningar varav Kinnekulle är en av dem.
-För 125 år sedan hade man samma tankar som man har idag - att människor är för mycket stillasittande och att många har tappat kontakten med naturen.
Under industrialismen ville man utveckla möjligheten att komma ut i skog och mark genom skidåkning. Detta har växt genom åren till att innefatta både skidåkning, vandring, kanot- och kajakpaddling samt fjällturer. Kinnekulleföreningen som grundades för 58 år sedan har riktat in sig på vandring.
-Det är tack vara Ingemar Green. Han var med och startade Nattvandringen för 33 år sedan, han kom med idén till våra söndagsturer och han skapade även Kinnekulle vandringsled tillsammans med kommunen, berättar Ulrika.

Barnverksamhet
Även om föreningen har övervägande vuxna medlemmar hålls även en gedigen verksamhet för barn.
-Vi har grupper från 6 år och det handlar om hands-on-friluftsliv. Barnen får lära sig att göra upp eld, hantera kniv och laga mat utomhus. Det är mycket rörelse och lek och allemansrätten är alltid med på ett hörn, berättar Ulrika.
Man anordnar även läger där man sover i tält och paddlar kanot. Föreningen har dock svårt att få tag på ledare.
-Många barn väntar på att få komma med i grupperna.
För flera av de yngre medlemmarna är Skogsmulle en källa till glädje under träffarna.
-Det är en figur som värnar om naturen. Hens uppgift är att lära barn att vara aktsamma om djuren, hålla rent i skogen och uppträda så att man inte stör.
För vuxna anordnas söndagsvandringar under höst och vår där olika medlemmar i föreningen leder turerna och årets stora händelse är förstås Nattvandringen som 2018 går av stapeln den 11 maj.

Kravlös gemenskap
Föreningen har idag 120 medlemmar och siffran pekar stadigt uppåt. Navet i föreningen är klubbstugan Kulleberg och Ulrika hälsar gladeligen nya medlemmar välkomna in i stugvärmen. Eller rättare sagt ut i friska luften.
-Det finns så mycket roligt att göra inom friluftslivet, man kan laga mat utomhus och upptäcka nya platser, det är kravlöst och man behöver inga dyra prylar. Gemenskapen i föreningen är jättegod - där trivs man.

Lina Svensson
lina@gotenetidning.com 0511-34 00 50

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------_