Gotene Tidning  
  Arkiv Annonsera Kontakt
 


Konstnärinnan Maria Birgitta Andersson målade en tavla för fred tillsammans med barn.Här med Neron Lippold.
Ludwig Lövstrand satsar närmast mot SM i Västerås till helgen.

Ludwig brinner för taekwondo

15-årige Ludwig Lövstrand från Källby är en av Sveriges bästa Taekwondoutövare i sin åldersklass. Närmast siktar han mot SM i Västerås och till hösten är målet att börja på idrottsgymnasiet i Skellefteå.
– Att kliva upp på mattan är det bästa som finns, säger han.

Som åttaåring introducerades Ludwig till teakwondo av pappa Richard som själv kampsportat sedan mitten av 80-talet.
–Men nu har han kommit ikapp och gått förbi mig, jag är inget motstånd längre, säger Richard med ett skratt.
Ludwig fastnade direkt och intresset har bara växt sig starkare genom åren.
– Jag tyckte det såg kul ut och ville testa. Det är rolig, allsidig träning och dessutom en väldigt härlig gemenskap som leder till att man får kompisar över hela Sverige. Att få sparka på folk är ju inte heller helt fel, säger han med ett leende.
För drygt två år sedan inledde Ludwig en mer omfattande tävlingssatsning. Sedan dess har han radat upp framgångar med medaljer i såväl Svenska cupen och SM som Nordiska mästerskapen.
Nyckeln till framgång har varit stor talang, stark vilja och målmedveten träning.
– Men då tränar jag ändå mycket mindre än mina motståndare. Jag skulle vilja hålla igång sju dagar i veckan men eftersom det är svårt att få tag i tränare och halltider så finns det tyvärr ingen möjlighet till det.
Ludwig, som tävlar i kampklassen Kyorugi, har sakta men säkert klättrat uppåt på graderingsskalan och avancerade förra veckan till 2 gup vilket innebär att han bara har två steg kvar till svart bälte (1 dan).
–Det är kampmomentet jag gillar. Den andra klassen, poomsae, innebär att man möter en osynlig motståndare och tävlar i teknik, det är jag inte alls intresserad av, förklarar Ludwig.

Bröt fingret
Under 2017 har Ludwig deltagit i två av tre svenska cup-turneringar.
– I Borlänge tidigare i höst bröt jag tyvärr fingret i semifinalen.
Trots hämmande smärta bet han ihop och lyckades hämta hem en silvermedalj. Skadan tvingade honom till ett ofrivilligt uppehåll under oktober med missat deltagande i Svenska cupen 2 som följd.
– Men förra helgen var jag tillbaka i den tredje tävlingen i Trelleborg och tog brons.
Nu till helgen väntar SM i Västerås och Ludwigs målsättning är glasklar:
–Jag är taggad och siktar på guld, det är inget att tveka på, menar han.

Vill till Skellefteå
Ludwig går för närvarande i nionde klass på Liljestensskolan men har siktet inställt på ett rejält miljöombyte när det är dags för gymnasiet nästa höst.
– Jag kommer att söka till taekwondo-gymnasiet i Skellefteå. Tränaren där uppe vill ha mig men jag ska ju komma in på programmet också. Det skulle vara gött att flytta så jag hoppas att det blir så, säger han med ett leende.
En satsning i Skellefteå kan också innebära att Ludwig får chansen att tävla i internationella sammanhang. Pappa Richard, som också agerar matchcoach, förklarar;
–Det är ganska bökigt som det ser ut nu. Dels behöver både jag och Ludwig en särskild GAL-licens och dels måste man ha tävlat på två stycken GP-tävlingar ute i världen vilket kostar en hel del pengar som man får betala ur egen ficka. På så sätt är det väldigt svårt att komma med i landslaget men det finns helt andra förutsättningar för det uppe i Skellefteå.
Att kunna försörja sig på enbart taekwondo är i praktiken helt omöjligt även för en svensk elitutövare. Vid sidan av sin idrottssatsning siktar Ludwig på byggprogrammet för att i framtiden kunna jobba som snickare. För närvarande är det dock kampsporten som har hans fulla fokus och engagemang.
– När jag ställer mig på mattan och adrenalinet pumpar igång känner jag bara eufori och lycka. Det är det bästa sin finns.
Fortsätter utvecklingen i samma raska takt ser framtiden ljus ut för Källbykillen som drömmer om att få visa upp sig på de stora arenorna.
–Det stora målet i framtiden är att kunna få delta och vinna guld i OS, det hade varit coolt.

Johan Månsson