Gotene Tidning  
  Arkiv Annonsera Kontakt
 


Konstnärinnan Maria Birgitta Andersson målade en tavla för fred tillsammans med barn.Här med Neron Lippold.
Industrinatten arrangeras under onsdagskvällen.

Kommunens industrier öppnar portarna

Onsdag 8 november, är det premiärdags för Industrinatten – en gemensam satsning där tillverkande industrier i Götene kommun slår sina portar för allmänheten.

Nio tillverkande industrier i Götene kommun medverkar på satsningen där man bjuder i allmänheten att se sig om i verksamheten.
-Kompetensförsörjning är en utmaning som alla företag sliter med. Detta är ett sätt att få folk att få upp ögonen för vilka möjligheter som finns på industrisidan, säger kommunens näringslivschef Gert Rahm.
-Många har nog en bild av att det är tungt och smutsigt jobb men i själva verket ofta är ett tekniskt utmanande yrke i en ren och fin miljö. Det finns dessutom goda möjligheter att göra karriär. De flesta av de deltagande företaget har uppemot 20 olika yrkesroller i organisationen.
Alla hälsas välkomna under kvällen men satsningen riktar sig främst till elever, föräldrar, nyanlända och arbetssökande. Skolchef Leif Lagergren och studie- och yrkesvägledare Jessica Åberg ser mycket positivt på initiativet.
-Jag upplever att det har skett ett litet uppsving vad gäller elevernas intresse för industrin och det är verkligen jättebra att företagen visar vilka fina möjligheter det finns till arbete. Nyfikenheten väcks ofta i tidig ålder så jag hoppas att hela familjen tar chansen och ger sig ut i höstkvällen, säger Jessica.
-Många kommuner i Skaraborg ser med beundran på den samverkan som finns mellan skola och näringsliv i Götene och detta är ett lysande exempel, menar Leif.
Nwra Krakat, som är kontaktperson mellan Götene kommun och nyanlända invånare, tror att satsningen kommer väcka stort intresse.
-Många av de nyanlända är redo att börja söka arbete men har ingen aning om vad de lokala företagen egentligen gör. Detta är ett jättebra tillfälle att bilda sig en uppfattning, menar hon.

Samlingspunkt
i Centrumhuset

Idén kommer ursprungligen från Malmö dör konceptet tidigare gjort stor succé.
-Vi lånar bra idéer från varandra, menar Gert.
Några av företagen håller helt öppet hus medan andra kräver anmälan.
-Industrierna deltar efter sina förutsättningar, de flesta erbjuder dock guidade rundturer, säger Gert.
Centrumhuset är något av en samlingspunkt under kvällen där besökarna kan inhämta information samt prata med representanter från kommunen, arbetsförmedlingen och gymnasieskolor i närområdet.
-Vi har tagit lite inspiration från Vårrundan, säger Gert med ett leende.
Faller satsningen väl ut kan konceptet komma att bli en återkommande företeelse.
-Det kan mycket väl bli som om intresset är tillräckligt stort, säger Gert som hälsar alla välkomna.
-Det känns jättespännande och vi hoppas framför allt att många tar chansen och besöker flera olika företag under kvällen, säger Gert.

Text o bild Johan Månsson
johan@gotenetidning.com 0709-215232