Gotene Tidning  
  Arkiv Annonsera Kontakt
 


Konstnärinnan Maria Birgitta Andersson målade en tavla för fred tillsammans med barn.Här med Neron Lippold. Hugo Ljungkvist har sommarjobbat som trubadur.

Hugo Ljungkvist trivs
bäst på scen


För Hugo Ljungkvist, 15 år från Götene, har musiken varit i fokus sedan han lärde sig prata och gå. På senare tid har han blivit en flitigt efterfrågad trubadur på lokala evenemang över hela Skaraborg.
-Det känns som att det man drömde om får några år sedan har gått i uppfyllelse, säger han.

Som tvååring fick han sin första akustiska leksaksgitarr, vid tio års ålder lärde han sig spela trummor och piano och i femte klass skrev han sin första egna låt på engelska. För Hugo Ljungkvist har det har varit musik för hela slanten så länge han kan minnas.
-Det har varit väldigt extremt mycket musik hemma, jag är väl lite nördig kan jag erkänna, säger han med ett leende.
Hugo var blott tolv år gammal när han för första gången uppträdde inför publik.
-Jag har alltid velat stå på scen, man är alltid nervös innan man kliver upp men efter några låtar så känner jag alltid att ’detta är det bästa jag vet’.
Sedan dess har det rullat på för Hugo som under ett par års tid har uppträtt flitigt på olika typer av evenemang, sammankomster och föreningsträffar.
-Det har spridit sig snabbt och det är jag väldigt tacksam för, i sommar har jag uppträtt vid tio tillfällen så det har varit mitt sommarjobb fast det känns ju inte som att jag jobbar, jag tycker bara att det är så otroligt roligt.
Hugo blandar egenkomponerade låtar med covers från hans största musikinfluenser.
-Det blir allt ifrån svensk pop till 60-talsmusik och rock’n’roll.
I föräldrahemmet i Götene har Hugo gjort om en gammal friggebod till musikstudio där han skriver och spelar in sina egna låtar.
-Det blir många timmar där inne, än så länge har jag inte släppt eller lagt ut något men det vore såklart jättekul om jag kunde göra det i framtiden, säger han.
Han beskriver sin egen stil som svensk powerpop och hittar inspiration hos såväl svenska poplegender som i amerikansk 50-talsmusik.
-Min största inspirationskälla är Per Gessle, hans texter är väldigt bra. Stiftelsen, Beatles och rock’n’roll-legender som Chuck Berry, Buddy Holly och Dave Edmonds är några andra som jag ser upp till.
Hugo beskriver den kreativa processen som ett sätt att uttrycka sig och bearbeta känslor på.
-Detta har alltid varit min grej, på något vis känns det bättre att sjunga än att prata.
Är det då talang eller vilja och hårt arbete som har gjort honom till en hett eftertraktad lokal trubadur redan vid 15 års ålder?
-Det är en kombination naturligtvis men framför allt skulle jag nog säga att det är talang. Jag har alltid haft lätt för att lära mig på egen hand. Ingen i min familj har haft något större musikintresse så var det kommer ifrån vet jag inte, säger han med ett leende.
Hugo har redan flera spelningar inbokade i höst och siktar på att fortsätta åka ut och underhålla i så stor utsträckning som möjligt.
-Jag är väldigt glad för att jag har fått den här möjligheten. Att få chansen stå på en större scen i framtiden vore ju häftigt såklart.

Tar nästa steg
I veckan börjar Hugo gymnasiet på musikprogrammet Music and production i Skara.
-Jag längtar väldigt mycket till skolan just nu. Det var inget snack om vad jag skulle välja utan det kändes helrätt från början.
För närvarande spelar Hugo in allt material på egen hand - vare sig det handlar om gitarr, piano, trummor, sång eller bas.
-Det är jättekul att spela tillsammans med andra också men det har bara blivit så. Nu när man börjar musikgymnasium så tänker jag att det kan bli mer samarbeten med andra.
Utbildningen är ett steg i riktning mot att i framtiden kunna få uppfylla drömmen om att få försörja sig på musik.
-Min dröm är ju att kunna jobba med musik i någon form, exakt vad det blir spelar inte så stor roll, jag vill bara ha kul på jobbet.

Text och bild Johan Månsson
johan@gotenetidning.com 0709-215232