r
  Gotene Tidning  
  Arkiv Annonsera Kontakt
 


Konstnärinnan Maria Birgitta Andersson målade en tavla för fred tillsammans med barn.Här med Neron Lippold.
Sophie och Lena Svedung.

Lena Svedung tar över
trädgårdscafét i Hellekis


Lagom till påsk slår nya arrendatorn Lena Svedung upp portarna till trädgårdscafét i Hellekis. Till sin hjälp har hon dottern Sophie.
– Det ska bli jätteroligt. Jag känner oerhörd inspiration, säger Lena.

När Lena Svedung, som driver både Café på Klostret och Hjulets café, fick förfrågan om att även ha hand om Hellekis trädgårdscafé tvekade hon inte en sekund.
– Jag kände att det var en fantastisk utmaning.
Lena har en gedigen bakgrund inom matlagning. Hon har arbetat flera år i Frankrike och även tillsammans med Leif Mannerström, så när frågan om att ta över trädgårdscafét kom på tal tändes en gnista inom henne.
– Det var som att jag fick en ljusglimt och tanken väcktes om traditionell och fantastisk mat. Jag har så mycket med mig sedan tidigare, nu fick jag en nytändning och jag känner oerhörd inspiration, säger Lena och beskriver med varma ord miljön kring Hellekis säteri med trädgården och Munk-ängarna.
– Det är en så lugn atmosfär, måltiden passar in här på ett helt annat sätt. Blomberg har sin rustika känsla med spannmålslagret och Hjulet är pittoreskt medan trädgårdscafét har det ljuva och fina. Varje ställe har sitt unika värde.

Höja ribban
Inför nyöppningen i påsk vill Lena fortsätta att förvalta Ingers goda rykte men vill också höja ribban och genomföra en del förändringar.
– Det blir nya bord och ny entré som ger fler sittplatser. Jag vill ha en familjär känsla utan vita dukar. Back to basic familystyle.
Även menyn får sig en uppdatering.
– Min familj har en stor tradition av matlagning och jag började rota i mina gamla recept, så vi kommer att servera ett hopkok av olika grytor.
Tanken är att bjuda på så mycket närproducerat som möjligt. Inledningsvis blir det bland annat gryta på hjort från Kinnekulle.
– Vi kommer även att servera trädgårdspajer och trädgårdssallader. Vi ska jobba mycket med säsong.
All mat lagas på plats i köket i Hellekis medan bröden och bakverken naturligt kommer från bakugnen i Blomberg.

Nyanställa
Inför säsongen 2018 kommer Lena att behöva nyanställa.
– Vi har flera duktiga ungdomar och många hör av sig och vill jobba hos oss. Det är roligt med drivet hos ungdomarna. Det svåra är att hitta en kock som har den rätta känslan för matlagning.
Trots några tunga år ser Lena framtiden an med stor tillförsikt.
– Vi hade det tufft 2015 och 2016 på grund av det hemska som hände då. 2017 vände det och blev bättre. Hellekis trädgårdscafé är en fjäder i hatten och blir en spännande utmaning.

Text och bild Lina Svensson