Gotene Tidning  
  Arkiv Annonsera Kontakt
 


Konstnärinnan Maria Birgitta Andersson målade en tavla för fred tillsammans med barn.Här med Neron Lippold. Lena Andersson och Ingela Palm.

Piperska firar 200 år

I hela 200 år har Piperska i Lundsbrunn funnits till för de i behov av rekreation och återhämtning. Det firar man med öppet hus och jubileumsfest senare i sommar.

Anläggningen öppnade 1817 på initativ av greve Gustaf Piper på Mariedals slott.
-I testamentet står det att vi ska vara till för fattiga sjuka och behövande, nuförtiden kan man väl säga att gästerna till största del är behövande. Anhöriga, ensamboende pensionärer och Röda kors-organisationer är exempel på grupper som ofta kommer hit, säger Ingela Palm, verksamhetsansvarig.
Längden på vistelserna varierar men gästerna spenderar i regel cirka tre nätter på anläggningen.
-Man ska få äta gott, njuta och slappna av. För många är det sociala också en viktig bit, det handlar ju om att släppa alla krav man har i vardagen, särskilt som anhörig till någon som behöver hjälp dygnet runt, säger Lena Andersson.
Verksamheten på Piperska har växt stadigt genom åren och sedan mitten av 00-talet har har besöksantalet mer än fördubblats. Mycket tack vare att huset har renoverats och anpassats för vinterbruk.
-När jag började här 2005 hade vi cirka 20 grupper, numera är det mellan 50 och 60 varje år. Vi har fullt i stort sett varje dag mellan april till november, konstaterar Ingela.
Enligt Lena och Ingela är det i första hand miljön, stillheten och gemenskapen som lockar gästerna tillbaka år efter år.
-Vi gör ju inga märkvärdiga saker alls men det är något speciellt här på Piperska, det sitter i vägarna helt enkelt. Vi i personalen får dessutom en väldigt nära relation till våra gäster och det tror vi är uppskattat, säger Ingela.
Lena fyller i:
-Det finns inget bättre jobb, man vill inte ens gå i pension, säger hon med ett skratt.
Verksamheten har underlag nog att förlänga säsongen, något som kan bli verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid.
-Gustaf Pipers vision var att verksamheten skulle hålla öppet året runt och vi har naturligtvis den tanken med oss. Numera har vi förutsättningarna så vi får se vad som händer framöver, säger Ingela.

Firar jubileet
För att fira 200-årsjubiléet bjuder Piperska in till öppet hus sista helgen i juli.
-Senast vi hade något liknande var 2006 och då var det mängder av Lundsbrunnsbor som kom hit för allra första gången. Det är inte ovanligt att vi får frågan vad vi egentligen gör här så vi hoppas verkligen att de som är nyfikna tar chansen att komma hit och titta, säger Ingela.
Verksamheten bjuder på fika och anordnar guidade turer under dagen.
-Det ska bli jätteroligt och vi hälsar alla varmt välkomna, säger Lena.
Firandet fortsätter med stor jubileumsfest veckan därpå.
-Dit kommer speciellt inbjudna gäster. Dagen inleds i Ledsjö kyrka och sedan är det middag för cirka 150 personer här i huset, förklarar Ingela.

Text och bild Johan Månsson
johan@gotenetidning.com 0709-215232